Aiheuttaako stressi hiustenlähtöä?

Stressi ja hiustenlähtö

Sanotaan, että stressi aiheuttaa harmaita hiuksia ja voi saada ne lähtemään, mutta onko väitteessä perää?

Vaikka henkilökohtaiset, taloudelliset ja työhön liittyvät asiat voivat joskus saada kuvainnollisesti repimään hiuksia, stressi ei ole kovin todennäköinen hiusten harmaantumisen aiheuttaja. Joidenkin tutkimusten mukaan hiusten harmaantumisen aiheuttaa hiusten pigmenttisoluja tuottavien solujen DNA:han kohdistuvat väistämättömät vauriot.

”Töiden kasaantuminen tai pitkäksi venyvät työpäivät eivät aiheuta hiustenlähtöä”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Paradi Mirmirani. Lyhyellä aikavälillä päivittäinenkään stressaaminen ei vaikuta kehoon siten, että se saisi hiukset tippumaan. Siihen tarvitaan isompia asioita, kuten unen puutetta, muutoksia ruokahalussa tai stressihormonitasojen nousua.

”Koko elämäni ajan stressin ja hiusten välille on rakennettu myyttistä, kuviteltua, syy-yhteyttä. Se on naurettavaa,” Mirmirani jatkaa.

Hänen mukaansa mikään ei tue käsitystä, jonka mukaan muutama stressipäivä viikossa saa hiukset tippumaan ensi viikolla.

Anageeni, katageeni ja telogeeni

Ihmisen päässä on normaalisti noin 120 000-150 000 hiusta, joista noin 90 % on kasvuvaiheessa kasvaen noin 1–1,25 cm kuukaudessa. Kasvuvaihe kestää kolme vuotta, jonka jälkeen hius siirtyy 3-4 kuukautta kestävään lepovaiheeseen. Vasta sitten hius irtoaa ja sen tilalle alkaa kasvamaan uusi. Tyypillisesti ihmiseltä tippuu noin sata hiusta päivittäin, mutta suurin osa ei edes huomaa sitä.

Toisinaan merkittävä stressi voi saada aikaan muutoksia kehon fysiologisssa toiminnoissa ja silloin poikkeuksellisen paljon hiuksia voi siirtyä lepovaiheeseen yhtäaikaisesti. Kolmen tai neljän kuukauden jälkeen lepotilaan siirtyneet hiukset tippuvat. Muutos voi olla näkyvä, mutta harvoin pysyvä.

Hiusten normaaliin kasvukiertoon vaikuttavat asiat voivat johtua merkittävästä fysiologisesta stressistä kehossa. Fysiologista stressiä kehossa voivat aiheuttaa esimerkiksi muutokset ruokavaliossa, lääkityksessä tai elämäntavoissa, eikä sitä pidä sekoittaa emotionaaliseen stressiin.

Vain fysiologinen stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja sekin on silloin väliaikaista. Kun keho tottuu muutoksiin tai stressitekijä poistuu itsestään, hiukset kasvavat takaisin ja niiden normaali kasvukierto jatkuu.

Stressi ja hiukset – mikä aiheuttaa hiustenlähtöä?

Monet tekijät voivat aiheuttaa fysiologista stressiä kehossa. Niihin kuuluvat muun muassa:

  • Tiukat vähäkaloriset ruokavaliot
  • Alhainen estrogeenitaso synnytyksen jälkeen
  • Vakavat sairaudet
  • Korkea kuume
  • Isot leikkaukset
  • Vakavat tulehdukset

Lisäksi esimerkiksi ehkäisypillerien käyttöönotto tai käytön lopettaminen sekä nopea painonpudotus voivat laukaista fysiologisen stressin. Myös monet muut tämänkaltaiset muutokset vaikuttavat kehon fysiologiseen tasapainoon. Mirmiranin mukaan hiustenlähtöä voivat aiheuttaa myös tietyt lääkeaineet, kilpirauhassairaudet, D-vitamiininpuutos tai A-vitamiinin liiallinen saanti.

Hiustenlähtön todellisen aiheuttajan löytäminen voi olla hankalaa, koska fysiologisen stressin aiheuttamat muutokset tulevat 3-6 kuukauden viiveellä.

Vaikka emotionaalinen stressi ei aiheuta hiustenlähtöä, se voi johtaa sitä aiheuttavaan fysiologiseen stressiin. ”Esimerkiksi vaikea avioero voi johtaa siihen, ettei syö kunnolla, paino voi pudota ja nukkuminen voi olla vaikeaa,” sanoo ihotautilääketieteen professori Amy McMichael. Kaikki nämä johtavat fysiologiseen stressiin, mikä saa kehon epätasapainoiseen tilaan. ”Et menetä hiuksia, koska vihaat entistä kumppaniasi, vaan siksi, että emotionaalinen stressi aiheuttaa kehossasi fysiologisia muutoksia.”

Monet naiset käyttävät ehkäisypillereitä, jotka aiheuttavat käytön alussa monille fysiologista stressiä ja hiustenlähtöä. Kun nainen yrittää saada lapsen, hän lopettaa ehkäisypillereiden käyttämisen, mikä voi aiheuttaa jonkin verran hiustenlähtöä. Kun nainen tulee raskaaksi hiukset voivat näyttää paksummilta ja tuuheammilta, koska keho säilyttää normaalin kasvukierron aikana normaalisti putoavat hiukset. Synnytyksen jälkeen myös nämä hiukset tippuvat 3-6 kuukauden sisällä.

Jokainen yksilö on erilainen, eikä kaikilla esiinny hiusten tippumista. Jotkut naiset käyttävät välillä ehkäisypillereitä ja välillä eivät, eivätkä he menetä hiuksia yhtään normaalia enempää. Jotkut saavat seitsemän lasta, eikä hiustenlähtöä välttämättä edes huomaa. Jos hiuksia on varissut fysiologisen stressin takia aikaisemmin, niitä lähtee todennäköisemmin myös seuraavan stressijakson aikana.

McMichaelin mukaan tieteellistä näyttöä siitä, mitkä emotionaaliset stressit johtavat fysiologiseen stressiin ja hiustenlähtöön, ei ole olemassa.

Milloin lääkäriin hiustenlähdön kanssa?

Toisin kuin muuta pysyvämmät hiustenlähtötyypit, hiusten kasvukiertoon liittyvä hiustenlähtö on usein äkillinen. Se ei jätä päälaelle kaljuja kohtia tai noudata esimerkiksi perinnöllisen miestyyppisen kaljuuntumisen kuvioita, vaan vaikuttaa koko päälaen alueella. Tämä johtuu siitä, että kaikilla päänahassa olevilla 120 000-150 000 hiustupilla on oma kasvukiertonsa. Jotkut niistä kasvavat ja jotkut tippuvat pois.

Voi huomata hiuksia irtoavan pesun yhteydessä tavallista enemmän, mutta Mirmiranin mukaan siinä vaiheessa, kun hiusten irtoaminen huomataan, ne ovat jo kasvamassa takaisin. Äkillinen hiustenlähtö johtuu yleensä jostakin 3-6 kuukautta sitten tapahtuneesta fysiologisesta muutoksesta kehossa. ”Uusi hius työntää lepovaiheessa olevan vanhan hiuksen pois tieltänsä.”

On totta, että hiustenlähtö voi olla myös varhainen merkki noin 30 eri sairaudesta, mutta hätiköityjä johtopäätöksiä ei kannata tehdä. Voit olla täysin terve, vaikka menetätkin juuri nyt hieman enemmän hiuksia.

Voit keskustella hiustenlähdöstä ihotautilääkärisi kanssa ja yrittää yhdessä löytää hiustenlähtöä aiheuttavan stressitekijän. Kun aiheuttaja on tiedossa, sitä on helpompi torjua. Mirmiranin mukaan myös minoksiidiilin ja ravintolisien käytön aloittamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen hoitojen aloittamista.

Löysivätkö tutkijat lääkkeen kaljuuntumiseen?

Tutkijat ovat kehittäneet uuden lääkkeen, joka voi viimein olla lääke kaljuuntumiseen. Hoito palautti karvattomien hiirien karvat vain kolmessa viikossa ja sen on osoitettu tehoavan myös ihmisten hiustuppeihin.

Kehitetty lääke estää Janus-kinaasia (engl. Janus Kinase, lyh. JAK). Se pureutuu lepotilassa olevien karvatuppien Janus-kinaasientsyymeihin ja saa hiukset ”heräämään” telogeenista eli lepotilasta.

”Mitä löysimme, on lupaavaa, vaikka emme ole vielä todistaneen sen olevan lääke kaljuuntumiseen”, tohtori Angela Christiano Columbian yliopistosta sanoo Metro-lehdelle.

JAK-estäjiä aiotaan testata lisää ihmisillä yhdisteillä, jotka annostellaan suoraan päänahkaan.

Christiano ja hänen ryhmänsä huomasivat JAK-estäjien vaikutuksen hiustuppeihin sattumalta tutkiessaan pälvikaljua, autoimmuunisairautta, joka aiheuttaa hiustenlähtöä.

Hän huomasi, että hiirillä, joille lääkettä annosteltiin suoraan iholle, kasvoi enemmän karvoja kuin hiirille, joille lääkettä annettiin systeemisesti.

Kun tutkijat tarkastelivat asiaa lähemmin, he huomasivat, että JAK-estäjät herättivät lepotilassa olevia karvatuppeja horroksesta.

JAK-estäjät ja hiirikokeen tulokset
Kuva: Columbian yliopisto

 

Viisi päivää JAK-estäjähoitoja saaneille hiirille kasvoi uusia karvoja jo kymmenessä päivässä. Kontrolliryhmässä olleille hiirille ei kasvanut samassa ajassa yhtään karvoja.

”Kovin moni yhdiste ei kykene sysäämään karvatuppeja kasvuvaiheeseen yhtä nopeasti”, Cristiano lisää.

”Jotkin paikalliset aineet kasvattavat muutaman viikon käyttämisen jälkeen hiustupon sinne, toisen tänne, mutta vain harvat yhdisteet ovat näin kykeneviä ja vaikuttavat näin nopeasti.”

He testasivat lääkettä soluviljeltyihin ihmisten karvatuppeihin ja hiireen siirrettyyn ihoon, ja lääkkellä oli sama positiivinen vaikutus.

Tutkijat selvittävät nyt lääkkeen vaikutuksia hiustuppeihin hiustenlähtösairauksissa.

Lue lisää tutkimuksesta Columbian yliopiston sivuilta tai kokonaisuudessaan Science Advances -verkkolehdestä.

Lue lisää Janus-kinaasi-estäjistä, kuten Tofacitinib– ja Ruxolitinib-lääkkeistä englanninkielisestä Wikipediasta.

Uskotko JAK-estäjien olevan toimiva lääke hiustenlähtöön?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Esittelyssä Revivogen MD

Revivogen MD on Advanced Skin and Hair -nimisen yhdysvaltalaisyrityksen valmistama päänahan hoitoneste, joka koostuu ”hiusten karvatuppeja stimuloivista turvallisista, luonnollisista ja tehokkaista ainesosista”. Riippumattomien lääketieteellisten tutkimusten perusteella valitut ainesosat kohdistuvat tärkeimpään hiustenlähdön aiheuttajaan, DHT:hen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ainesosat vastaavat reseptilääkkeiden toimintoja ilman mahdollisia sivuvaikutuksia. Revivogen MD ei sisällä minoksidilia ja se on turvallinen niin miesten kuin naisten käyttöönkin. Tuote on osoittautunut olevan tehokas 88 prosentilla käyttäjistä.

Revivogen MD:n todistetut, luonnolliset ainesosat tuottavat tuloksia ilman sivuvaikutuksia:

  • Vähentää hiustenlähtöä kliinisesti todistetusti *
  • Merkittävää parannusta hiusten paksuuteen
  • Merkittävää parannusta hiusten tuuheuteen

*) Tulokset voivat vaihdella yksilöllisesti.

Kolmen yksinkertaisen askeleen kautta, Revivogen MD tekee taistelusta hiustenlähtöä vastaan helpompaa. Se väittää olevansa ”luonnollinen hoito, jonka avulla saat itseluottamuksesi takaisin”.

Tällä videolla esitellään Revivogen MD:tä:

Lyhyt referaatti videosta:

”Hei, Olen Alex Khadavi, ihotautilääkäri. Harjoitan sekä yleistä että kosmeettista ihotautioppia ja lisäksi toimin opettajana Etelä-Kalifornian yliopistossa.

95 prosenttia kaikesta hiustenlähdöstä on geneettisesti perittyä. Se johtuu hormonien negatiivisista toiminnoista päänahassasi – oletpa sitten mies tai nainen.

Se (hiustenlähtö) ei johdu stressistä tai ruokavaliosta, vaan hormonien negatiivisista toiminnoista, jotka aiheuttavat karvatuppien pienentymistä ja ohentumista ajan myötä.

Hiustenlähtö voi alkaa milloin tahansa murrosiän jälkeen. Jos huomaat hiustesi ohenevan iän myötä, se tarkoittaa, että kärsit joko mies- tai naistyyppisestä hiustenlähdöstä. Se johtuu päänahassa olevista hormoneista.

Kun huomaat, että hiukset alkavat ohentua, kannattaa alkaa hoitamaan sitä heti. Paras tapa hoitaa hiustenlähtöä miehillä ja naisilla on alkaa käyttämään Revivogenia.

Revivogen käyttää luonnollisia ja kasviperäisiä ainesosia, jotka kumoavat päänahan hormonien toimintoja. Se estää hiusten irtoamista ja saa ne myös näyttämään paksummilta ja tuuheammilta.

Se saa lyhyet vauvahiukset kasvamaan pidemmiksi ja paksummiksi sekä tuuhentamaan hiuksia päälaellasi.

Revivogenilla saavutetaan yleensä tuloksia noin kolmen kuukauden käytön jälkeen. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana huomaat, miten hiusten irtoaminen vähenee. 3-6 kuukauden käytön jälkeen huomaat, miten hiuksistasi tulee pidemmät ja paksummat. Noin vuoden sisällä huomaat, miten hiuksesi palaavat tilaan, jossa ne olivat 3-5 vuotta aikaisemmin.

Kun olet saavuttanut maksimaaliset tulokset noin vuoden Revivogenin käytön jälkeen, sinun tulee jatkaa sen käyttöä ylläpitääksesi saamasi hyödyt.”

Tiede tuotteen takana

Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa useat sisäiset ja ulkoiset tekijät. Revivogen poikkeaa muista luonnollisista hiustenlähtötuotteista siinä, että se pyrkii pysäyttämään hiusten irtoamisen estämällä DHT-tuotantoa ja optimoimalla hiusten tuotantosykliä käyttämällä luonnollisia ainesosia, jotka ovat todistettavasti tehokkaita hiusten ohenemista ja irtoamista vastaan.

DNA sijaitsee solujen ytimessä ja se sisältää geneettiset suunnitelmat, miten solujen tulee toimia. Hiusten kasvun prosessi on osa geneettistä perimäämme. Molemmilta vanhemmilta perimämme DNA määrittää sen, miten alttiita hiuksemme ovat harventumiselle. Kun nämä geenit ovat läsnä, voi DHT-hormoni laukaista ne. Hiustenlähtö on geneettistä, mutta se voidaan pysäyttää luonnollisin keinoin.

Kun testosteroni menee karvatupen soluihin porteista, joita kutsutaan androgeenireseptoreiksi, se on vuorovaikutuksessa entsyymien kanssa. Nämä entsyymit muuntavat testosteroinin DHT:ksi (Di-Hydro Testosterone), joka on ei-toivottu sivutuote. Revivogen blokkaa androgeenireseptoreita ja estää testosteroinia pääsemästä soluihin.

Testosteroni-5-alfa-reduktaasi (5AR) on entsyymi, jota on karvatuppien soluissa. Tämä entsyymi on vastuussa testosteroinin muuttamisesta DHT:ksi ja haittaa hiusten normaalia kasvua. Revivogen estää 5AR-entsyymiä vähentääkseen DHT-tuotantoa.

Kun DHT:n tuotanto heikkenee, hiustenlähtöä aiheuttavat geenit menevät lepotilaan ja karvatupet alkavat tuottamaan jälleen terveitä ja normaaleja hiuksia. Revivogen sisältää myös luonnollisia ainesosia, jotka todistetusti stimuloivat karvatuppeja ja aktivoivat niiden kasvuvaiheen.

Ainesosat

Kliininen tiede tukee Revivogenin sisältämiä ainesosia, jotka kohdistuvat useiden hiustenlähtön ja kaljuuntumisen aiheuttajiin.

Ihotautilääkäri Khadavin valitsemat aktiiviset ainesosat ovat luonnollisia yhdisteitä, joiden on osoitettu estävän 5-alfa-reduktaasia, estävän androgeenireseptoreita sekä edistävän normaalien ja terveiden hiusten kasvua. Revivogenin ainesosia ovat muun muassa gammalinoleenihappo (GLA), alfalinoleenihappo (ALA), linolihappo, oleiinihappo, sinkki, sahapalmu-uute, beta-sitosteroli ja prosyaniidin oligomeerit. Revivogen on ainoa tuote, joka sisältää nämä ainesosat helppokäyttöisenä paikallishoitona.

GLA, ALA, linolihappo, linoli ja oleiinihappo ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita saadaan kasviöljyistä. Näiden rasvahappojen on todettu estävän 5-alfa-reduktaasia. Ne ovat myös tehokkaimmat tunnetut 5-alfa-reduktaasin estäjät. Ne estävät sekä tyypin 1 että tyypin 2 5-alfa-reduktaaseja. Lisäksi GLA:lla, ALA:lla ja oleiinihapolla on tulehduksia vähentäviä ominaisuuksia.

Sahapalmua on viime vuosina tutkittu paljon miesten laajentuneen eturauhasen hoitoon. Sahapalmu-uute tunnetaan antiandrogeenina, jota saadaan sahapalmu-nimisen kasvin hedelmästä. Sahapalmun on havaittu blokkaavan DHT:n lisäksi myös karvatupeista löytyviä androgeenireseptoreita. GLA:n ja ALA:n tapaan se blokkaa myös tyyppien 1 ja 2 5-alfa-reduktaaseja. Sahapalmun on väitetty olevan finasteridia tehokkaampi hiustenlähdön hoitomuoto.

Minkälaisia tuloksia voi odottaa

Revivogen on suunniteltu vähentämään hiusten ohenemista ensimmäisen 60 päivän käytön sisällä. Kliiniset testit ovat osoittaneet, että oikein käytettynä Revivogenin sisältämän ainesosat voivat pysäyttää hiustenlähtösyklin ja edistää uusien, paksumpien, tuuheampien ja terveempien hiusten kasvua.

Ensimmäiset 1-4 viikkoa: Joillakin käyttäjillä voi ilmetä lisääntynyttä hiustenlähtöä hoitojakson alussa, mutta tämä tarkoittaa, että tuote toimii. Alkuvaiheen hiustenlähtöä voi tapahtua, koska Revivogen aktivoi hiusten kasvusykliä. Kun näin tapahtuu, lepotilassa olevat hiukset lähtevät, mutta karvatuppien uusi kasvusykli alkaa.

Ensimmäiset 60-90 päivää: Kahden tai kolmen kuukauden jälkeen Revivogen lisää hiusten kasvua ja olemassa olevien hiusten paksuutta.

Ensimmäiset 3-6 kuukautta: Oikein käytettynä olemassa olevat hiukset vahvistuvat entisestään ja päälaki näyttää tuuheammalta.

16-18 kuukauden jälkeen: Kun maksimaaliset tulokset on saavutettu, Revivogenia ei tarvitse enää käyttää päivittäin. Tämän jälkeen 3-5 kertaa viikossa riittää ylläpitämään saavutettuja tuloksia.

Hiustenlähtötuotteet vertailussa [video]

Dateline NBC näytti takavuosina mielenkiintoisen dokumentin, jossa viisi miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsivää miestä alkoivat yhtä aikaa käyttämään kukin eri hiustenlähtötuotetta. Dokumentissa seurattiin the follicle fiven, jonka voisi suomentaa esimerkiksi karvatuppiviisikoksi, kokemuksia tuotteiden käytöstä sekä tietysti päälaen hiustenkasvualueen kehitystä. Ensimmäisiä tuloksia tutkittiin kuuden kuukauden käytön jälkeen ja lopulliset tulokset analysoitiin vuoden käytön jälkeen.

Vaikka dokumentti on epätieteellinen, se kannattaa katsoa. Tulokset voivat olla yllättäviä.

Vertailussa olivat seuraavat tuotteet:

Alla dokumentti neljässä osassa.

Vertailun tulokset