Minoksidiilin tilaaminen ulkomailta

Minoksidiili on tällä hetkellä tehokkain lääke miesten ja naisten hiustenlähtöön. Suomessa minoksidiili luetaan lääkeaineeksi, tarkemmin sanottuna itsehoitolääkkeeksi (ks. Fimean lääkeaineluettelo), jota voi ostaa ilman lääkemääräystä. Suomessa sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä voi ostaa myös verkosta esimerkiksi apteekkien verkkokaupoista, reseptilääkkeitä kuitenkin vain sähköisellä lääkemääräyksellä.

Itsehoitolääkkeitä ostettaessa sinulla on oltava mahdollisuus saada farmaseutin tai proviisorin neuvoja lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Useimmat suomalaiset verkkoapteekit tarjoavatkin henkilökohtaista palvelua puhelimitse, sähköpostitse ja chatissa.

Minoksidiilituotteita voi tilata netin kautta myös ulkomailta, jolloin on tärkeää noudattaa voimassa olevia lakeja ja asetuksia. Myös itsehoitolääkkeiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta voi olla lääkerikos.

Case Biovea

Biovea logo

Biovea on vuonna 2001 perustettu yhdysvaltalainen terveystuotteiden valmistaja, jakelija ja jälleenmyyjä. Se myy satoja, ellei tuhansia eri vitamiineja, lisäravinteita, ravintolisiä, dieettituotteita, kauneustuotteita, henkilökohtaisia hygieniatuotteita ja hyvinvointituotteita Biovea.com -verkkokauppansa välityksellä.

Vaikka yhtiön pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa, se myy tuotteita ympäri maailmaa muun muassa seuraaviin maihin: Australia, Brasilia, Chile, Egypti, Intia, Indonesia, Irlanti, Israel, Kanada, Kolumbia, Kreikka, Norja, Ranska, Ruotsi, Suomi, Sveitsi, Tanska, Thaimaa, Uusi-Seelanti ja Vietnam.

Biovean suomalaisille suunnattu verkkokauppa löytyy osoitteesta Biovea.com/fi, ja se lupaa toimituksen Suomeen 6-8 arkipäivässä sekä ilmaisen toimituksen ja pakkauskulut yli 29 euron tilauksille.

Biovea myy minoksidiilituotteita samaan yhtiöön kuuluvan Foligain-brändin alla. Verkkokaupasta löytyy minoksidiilia liuoksena, vaahtona ja muotoilugeelinä sekä miehille (5 %) että naisille (2 %).

Verkkokauppa on pitkään myynyt minoksidiilituotteita myös Suomeen, mutta vuoden 2017 aikana olemme saaneet useita yhteydenottoja, joiden mukaan kaikki tilaukset Biovealta eivät ole tulleet perille. Saamiemme tietojen mukaan toimitusongelmat Suomeen johtuvat siitä, että Biovealla oli vielä vuonna 2016 varasto EU-maa Puolassa, mutta vuodenvaihteen 2017 jälkeen se on alkanut lähettämään ainakin osan tilauksista Yhdysvalloista, mistä on seurannut lainsäädännöllisiä ongelmia.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan:

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty. Laittomaan lääkekauppaan liittyvän riskin kantaa yksinomaan lääkkeen maahantuoja tai tilaaja.”

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Biovean Yhdysvalloista lähettämät minoksidiili-toimitukset voidaan hyvällä todennäköisyydellä takavarikoida tullissa ja kyseessä voi olla lisäksi lääkerikos.

Biovea ei verkkokaupassaan ilmoita, mistä tilaukset lähetetään. Ennen tilaamista kannattaa varmistaa verkkokaupan asiakaspalvelusta (info-fi@biovea.com), että tuotteet todella lähetetään EU:n alueelta.

Lääkkeiden tilaaminen netistä EU-alueelta

Lääkevalmisteiden tilaaminen on kuitenkin edelleen sallittua Euroopan talousalueelta (ETA).

ETA-maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Yksityishenkilöt voivat tilata henkilökohtaiseen käyttöönsä resepti- ja itsehoitolääkkeitä korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän edellyttäen, että:

 1. Lääkevalmisteella on myyntilupa myyntimaassa,
 2. lääkevalmiste on hankittu toimittajalta, jolla on ostomaassa oikeus lääkkeen jakeluun,
 3. henkilö pystyy osoittamaan, että lääke on tarkoitettu hänen omaan käyttöönsä,
 4. henkilöllä on tarvittavat asiakirjat ennen lääkevalmisteen vastaanottamista sekä
 5. itsehoitolääkkeiden osalta kyseistä lääkettä on luvallista toimittaa ilman reseptiä tai lääkemääräystä.

Lääkevalmisteiden reseptistatus ja kuinka suuren määrän sitä voi ostaa ilman reseptiä löytyy Fimean luettelosta myyntiluvallisten lääkevalmisteuden itsehoitopakkauksista.

Esimerkiksi Rogaine/Regaine -tuotenimellä myytävää minoksidiilia (2 mg/ml ja 5 mg/ml) saa tilata ETA-alueelta liuoksena korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän eli 3×60 ml.

Mistä tunnistaa laillinen myyjä?

Suomen lisäksi myös muissa EU-maissa toimii laillisia lääkkeiden verkkokauppoja. EU-alueella on käytössä yhteinen tunnus, josta voit tunnistaa laillisesti toimivat verkkoapteekit. Lääkkeiden luokittelussa ja toimitusehdoissa voi olla maakohtaisia eroja.

Laillista etämyyntiä harjoittavat verkkoapteekit tunnistat tästä tunnuksesta:

EU logo for online sale of medicines

Lisätietoa logosta löydät Euroopan komission sivuilta.

EU-alueella toimivia laillisia verkkoapteekkeja ja ainakin sivuilta löytyvien toimitusehtojen mukaan Suomeen toimittavia verkkokauppoja ovat ainakin seuraavat:

Käytä verkkokaupassa hakusanana tuotenimiä ”Rogaine” tai ”Regaine” tai lääkeaineen nimeä ”minoxidil”.

Saksankielisissä kaupoissa vaahtomaisesta minoksidiilista käytetään nimeä ”schaum”. Huomaa, että osa myyjistä ei toimita vaahtomaisia tuotteita ulkomaille, koska vaahtopakkaus luetaan painepakkaukseksi ja monet kuriiripalvelut eivät tästä syystä voi kuljettaa niitä lentorahtina.

Jos verkkokauppa ei ole saatavilla englanniksi, voit kääntää sen haluamallesi kielelle kopioimalla verkkokaupan osoitteen Google-kääntäjään.

Tiedätkö muita Suomeen toimittavia laillisia verkkoapteekkeja EU:n alueella? Oletko tilannut minoksidiilia ulkomailta? Kommentoi!

Naiset maksavat suositusta hiustenlähtötuotteesta 40 % enemmän

Vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan naiset joutuvat pulittamaan samasta hiustenlähtötuotteesta miehiä enemmän.

Tutkimuksen mukaan minoksidiili, jonka tunnetuin brändinimi on Rogaine, oli vaahtomuodossa 40 prosenttia kalliimpaa naisille markkinoituna kuin miehille markkinoituna.

”Eettisesti naisilta veloittaminen vaikuttaa melko arveluttavalta, koska kyseessä on sama tuote”, sanoo Pennsylvanian yliopiston vanhempi tutkija Jules Lipoff.

Lipoff sanoo, että tutkimukseen johti kauppareissu, jonka aikana hän huomasi minoksidiilin hinnan per tilavuus olevan naisille suunnatuissa pakkauksissa korkeampi kuin miehille suunnatuissa pakkauksissa.

Lääkettä käytetään sekä mies- että naistyyppisen hiustenlähdön hoidossa, josta kärsii noin 80 miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa.

Minoksidiilia myydään myös Suomessa 5 prosentin vahvuisena konsentraationa miehille ja 2 prosentin konsentraationa naisille. Molempia vahvuuksia suositellaan käytettäväksi kahdesti päivässä.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi 5-prosenttisen vaahtomaisen minoksidiilin miesten hiustenlähdön hoitomuodoksi vuonna 2006 ja 2-prosenttisen vaahdon naisten hiustenlähdön hoitomuodoksi vuonna 2014.

Uudessa tutkimuksessa tutkijat keräsivät 41 minoksidiilituotetta heinä-marraskuun 2016 aikana Yhdysvaltain suurimmilta jälleenmyyntiketjuilta. Ne olivat CVS, Kroger, Rite Aid, Target, Walgreens ja Walmart.

Minoksidiililiuosten ja -vaahtojen hintoja vertailtiin jokaista 30 millilitraa kohden.

Naisille tarkoitetun 2-prosenttisen minoksidiilin keskihinta oli 7,61 dollaria/30 ml ja miehille tarkoitetun 5-prosenttisen minokdisiilin keskihinta 7,63 dollaria/30 ml.

Vaikka miehille ja naisille suunnattujen tuotteiden hintaero ei ollut 30 millilitraa tarkasteltaessa tilastollisesti merkittävä, Lipoff osoitti, että naiset maksavat itse lääkkeestä enemmän. Naiset maksavat saman hinnan tuotteesta, joka sisältää vaikuttavaa ainetta yli puolet vähemmän kuin miehet.

Lipoffin mukaan naisten minoksidiilituotteisiin voidaan lisätä jotain ei-aktiivista ainesosaa, joka tekee siitä suhteessa kalliimman. Silti naiset joutuvat maksamaan lääkkeestä jopa 40 prosenttia miehiä enemmän.

Lähteet: American Pharmacists Association, Reuters,

 

Mitä eroa on minoksidiililla ja nanoksidiililla?

Mitä eroa on minoksidiililla ja nanoksidiililla? Kumpi on tehokkaampi hiustenlähtöä vastaan? Kumpaa niistä kannattaa käyttää ja onko nanoksidiili turvallinen?

Minoksidiili on lääkeaine, jota käytettiin alunperin korkean verenpaineen hoitoon. Kliinisissä tutkimuksissa sillä havaittiin olevan mielenkiintoinen sivuvaikutus – se hidasti hiustenlähtöä ja stimuloi uusien hiuksien kasvua. Nykyään se on yksi tunnetuimmista hiustenlähdön hoitomuodoista. Tehokkuudesta huolimatta sillä on myös useita sivuvaikutuksia, kuten sydänongelmat, päänsärky, akne ja paikallinen ihon ärsytys, joskin ne ovat melko harvinaisia. Koska minoksidiili on verenpainelääke, jonka sivuvaikutus on hiusten kasvun edistyminen, sitä myydään joissakin maissa, kuten Hollannissa, vain reseptilääkkeenä. Naiset ovat herkempiä minoksidiilin sivuvaikutuksille ja siksi heille suositellaan miedompaa 2 % vahvuista lääkettä.

Mitä eroa minoksidiililla ja nanoksidiililla on?

Nanoksidiili (engl. Nanoxidil) on uudempi yhdiste, joka on rakennettu minoksidiilin kaltaisen molekyylirakenteen ympärille. Siinä on vähemmän hiiliketjuja ja sillä on pienempi molekyylipaino, mistä syystä se imeytyy paremmin ihoon. Lisättyjen ainesosien väitetään parantavan nanoksidiilin toimintamekanismeja.

Ionikanavat ovat proteiineja, joka ovat osa solukalvon rakennetta. Ne ovat hyvin selektiivisiä eli ne ovat auki vain hyvin pienen hetken ja päästävät lävitseen vain tiettyjä ioneja. Useiden lääkeaineiden vaikutus kohdistuu ionikanavien toimintaan. Nanoksidiili aukaisee ihosoluissa olevia ionikanavia ja edistää kaliumionien pääsyä solukalvoille.

Valmistajan mukaan se tarjoaa minoksidiilia paremman tehokkuuden ja vähemmän sivuvaikutuksia. Henkilöillä, joilla minoksidiilin käytöstä seuraa päänahan ärsytystä ja kutinaa, on pienempi todennäköisyys saada näitä sivuvaikutuksia nanoksidiilista.

Onko nanoksidiili yhtä tehokas?

DS Laboratoriesin tilaaman tutkimuksen mukaan 56 päivän käyttöjakson jälkeen:

 • 95 % käyttäjistä huomasi hiustenlähdön vähentyneen
 • 90 % käyttäjistä huomasi hiusten vahvuuden lisääntyneen
 • 75 % käyttäjistä huomasi lisääntynyttä hiusten kasvua
 • 85 % käyttäjistä oli täysin tai osittain sitä mieltä, että ”tuotteen käyttäminen vähentää hiustenlähtöä”
 • 70 % käyttäjistä oli täysin tai osittain sitä mieltä, että ”tuotteen käyttäminen teki hiuksista vahvempia”

Tutkimukseen osallistui 20 henkilöä ja seurantajakso oli vain 56 päivän mittainen.

Kannattaako hiustenlähtöön käyttää minoksidiilia vai nanoksidiilia?

Vaikka minoksidiilin ja nanoksidiilin rakenteet ovat samankaltaiset, ne eivät ole sama molekyyli ja ne käyttäytyvät eri tavalla.

Nanoksidiilia käytetään samalla tavalla kuin minoksidiilia: Annostele tuotetta päänahkaan ja levitä sormien avulla tasaisesti hiustenlähtöalueille. Pese kädet lopuksi saippualla ja vedellä.

Jos olet käyttänyt minoksidiilia ja saavuttanut sillä hyviä tuloksia, jatka hoitoja. Jos olet käyttänyt minoksidiilia, mutta et ole saavuttanut sillä toivottuja tuloksia, voit kokeilla nanoksidiilia. Tuotteita voidaan käyttää myös yhdistelmähoitona. Voit käyttää esimerkiksi minoksidiilia aamulla ja nanoksidiilia illalla.

Nanoksidiilin etuja:

 • Pienempi molekyylipaino kuin minoksidiililla
 • Imeytyy nopeammin
 • Vaatii vähemmän käyttökertoja

Nanoksidiilin haittoja:

 • Sivuvaikutuksia ei vielä tunneta
 • Nanoksidiili ei ole lääkeaine eikä se ole FDA:n hyväksymä hoitomuoto hiustenlähtöön

Nanoksidiili on DS Laboratoriesin Spectral.DNC-N -valmisteen pääainesosa.

Spectral.DNC-N

Spectral.DNC-N

Hinta noin 44,95 €
Valmistaja: DS Laboratories
 • Pääainesosa nanoksidiili – tehokas vaihtoehto minoksidiilille
 • Prosyanidi B-2 hiusrajaan, retinolia imeytymiseen, adenosiinia solujen korjaamiseen ja amineksiiliä, joka ehkäisee hiusjuurien ikääntymistä
 • Kuparipeptidit torjuvat tulehduksia ja kasviperäiset uutteet parantavat hiusten yleiskuntoa
 • Nanosomi-kapselointi kuljettaa yhdisteet syvemmälle ihoon
 • Luonnollinen koostumus ja miellyttävä tunne
 • Myös naiset voivat käyttää 5 % nanoksidiilivalmistetta

*) Kaikki väittämät ovat valmistajan antamia, eivätkä ne ole FDA:n arvioimia.

Osta ShytoBuy.fi

Oletko käyttänyt nanoksidiilia? Minkälaisia kokemuksia sinulla on siitä? Kommentoi!

Lisätietoa ja lähteet: DS Laboratories, Kinetic Blue, Minoxidil Research Results.

Hiustenlähtötuotteet vertailussa [video]

Dateline NBC näytti takavuosina mielenkiintoisen dokumentin, jossa viisi miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsivää miestä alkoivat yhtä aikaa käyttämään kukin eri hiustenlähtötuotetta. Dokumentissa seurattiin the follicle fiven, jonka voisi suomentaa esimerkiksi karvatuppiviisikoksi, kokemuksia tuotteiden käytöstä sekä tietysti päälaen hiustenkasvualueen kehitystä. Ensimmäisiä tuloksia tutkittiin kuuden kuukauden käytön jälkeen ja lopulliset tulokset analysoitiin vuoden käytön jälkeen.

Vaikka dokumentti on epätieteellinen, se kannattaa katsoa. Tulokset voivat olla yllättäviä.

Vertailussa olivat seuraavat tuotteet:

Alla dokumentti neljässä osassa.

Vertailun tulokset

Minoksidiili vai Finasteridi?

Miesten kaljuuntumiseen on tarjolla monenkirjavia valmisteita, mutta varmasti tutkittua tehoa löytyy vain kahdesta lääkeaineesta. Minoksidiiliä (myydään mm. nimellä Rogaine) ja finasteridia (myydään mm. nimillä Propecia ja Gefina) myydään apteekeissa, mutta jälkimmäistä on saatavilla vain reseptillä.

Minoksidiili on alunperin korkean verenpaineen hoitoon käytetty lääke, jolla havaittiin mielenkiintoinen sivuvaikutus. Se hidasti alkanutta hiustenlähtöä ja stimuloi uusien hiusten kasvamista. Se on nestemäinen lääke, jota sivellään päänahkaan päivittäin.

Finasteridi on eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvun hoitoon alunperin tehty lääkeaine, jonka vaikutus perustuu hormonitasojen säätelyyn ja on siksi saatavilla vain lääkärin määräämällä reseptillä. Finasteridi nautitaan tabletteina.

Markkinoiden parhaat

Molemmat pysäyttävät hiustenlähdön lähes kaikilla miehillä, mutta ihmeitä ei silti kannata odottaa. Lääkkeet eivät tehoa jo kaljuksi ehtineeseen päälakeen eivätkä palauta hiusrajaa nuoruusvuosien tasolle.

Lääkkeet tehoavat parhaiten alle 40-vuotiaille, joilla on vielä elinkykyisiä hiuksia ja mitä pikemmin hiusten harvenemisen alettua hoidon aloittaa, sitä paremmin se tehoaa.

Finasteridi hieman tehokkaampi

Tutkimusten mukaan finasteridi on lääkkeistä hieman tehokkaampi ja ihotautilääkärillä käytyäsi saatkin luultavasti ensin reseptin tähän lääkkeeseen. Jos se ei tehoa, harkitse minoksidiilin käyttöä.

Molemmat lääkkeet ovat melko kalliita. Minoksidiili tulee maksamaan noin euron päivässä apteekista ostettuna, finasteridi tuplasti.

Molempien käyttö vaatii säännöllisyyttä ja niitä tulee käyttää joka päivä. Jos hoidot lopetetaan, uudet hiukset putoavat taas pois ja hiuksien harveneminen jatkuu.

Jaathan omat kokemuksesi kommentti-osiossa!