Testosteroni, eturauhassyöpä ja kaljuuntuminen

Kreikkalaiset keksivät mieshormoneille osuvan nimen androgeeni, mikä tarkoittaa sanatarkasti käännettynä ”miehen tekijää”. Androgeeneistä testosteroni on voimakkaimmin miehisten piirteiden kehittymiseen vaikuttava mieshormoni. Se on vastuussa miehille tyypillisistä matalammasta äänestä, parrankasvusta ja suuremmista lihaksista. Se stimuloi myös punasolujen tuotantoa luuytimissä.

Lisäksi testosteronilla on keskeinen, joskin vain osittain ymmärretty, vaikutus miesten käyttäytymiseen. Se lisää aggressiivisuutta, ylläpitää libidoa ja sukupuoliviettiä sekä vaikuttaa erektioon ja seksuaaliseen suorituskykyyn. Testosteroni stimuloi murrosiässä sukupuolielinten kasvua ja on yksi tekijöistä, joita tarvitaan spermantuotantoon läpi aikuisiän.

Testosteronilla on vaikutuksia myös maksaan. Normaalit määrät ovat harmittomia, mutta suurina määrinä se voi aiheuttaa maksasairauksia. Se edistää huonon LDL-kolesterolin ja vähentää hyvän HDL-kolesterolin tuotantoa.

Vaikka testosteroni vaikuttaa monissa kudoksissa, osa sen vähiten toivottavista vaikutuksista tapahtuu vasta kun se muuttuu toiseksi mieshormoniksi, dihydrotestosteroniksi eli DHT:ksi. Iholla DHT voi aiheuttaa aknen ja päänahassa se saa hiustupet kutistumaan aiheuttaen perinnöllistä hiustenlähtöä (androgeeninen alopecia). Kaljuuntuminen on monille ikävä haaste, mutta eturauhasvaivat ovat kokonaan toinen ongelma. DHT stimuloi myös eturauhassolujen kasvua tuottaen normaalia kasvua nuoruusiässä ja prostata hyperplasiaa eli eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua monilla iäkkäämmillä miehillä.

Havaittuaan yhteyden perinnöllisen hiustenlähdön ja eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun välillä, ovat tutkijat kehittäneet molempiin ongelmiin tehoavan lääkkeen. Finasteridi estää testosteronin muuttumista kehossa DHT:ksi. 5 milligramman annoksina (Proscar) se auttaa joitakin eturauhasen liikakasvusta kärsiviä miehiä ja 1 milligramman annoksina (Propecia) se auttaa pysäyttämään miestyyppisen hiustenlähdön. Dutasteridi-nimisellä lääkkeellä on sama vaikutus eturauhasen liikakasvuun, mutta hiustenlähdön hoitomuodoksi sitä ei ole hyväksytty.

Onko DHT:hen liittyvällä yhteydellä toinenkin pimeä puoli? Koska DHT saa aikaan sekä hiustenlähtöä että eturauhassolujen kasvua, onko androgeenisesta hiustenlähdöstä kärsivillä suurempi todennäköisyys sairastua eturauhassyöpään?

Kenties, sanovat australialaiset tutkijat. He arvioivat 1 446:ää miestä, jolla oli diagnosoitu eturauhassyöpä ennen 70:ää ikävuotta ja vertasi heitä 1 390:ään samanikäiseen terveeseen mieheen. Tutkijat tarkastelivat jokaisen miehen päänahkaa ja käyttivät kehittyneitä tilastollisia menetelmiä nähdäkseen oliko hiustenlähdön ja eturauhassyövän välillä havaittavaa yhteyttä.

Tutkijat huomasivat, että miehillä, joilla oli kaljuuntuneita alueita päälaellaan, oli puolitoistakertainen riski sairastua eturauhassyöpään, kuin miehillä, jotka eivät olleet kaljuuntuneet.  Yhteys näkyi vahvempana miehillä, joilla oli todettu pahanlaatuinen eturauhassyöpä 60 ja 69 ikävuoden välillä. Sen sijaan väistyvä hiusraja -tyyppisesti ohimoilta kaljuuntuneilla ei havaittu yhteyttä syöpään.

Vaikka yhteys tuntuu kaukaa haetulta, päälaen kaljuuntumisella voi olla yhteys muihinkin miesten sairauksiin. Harvardissa julkaistun terveystukimuksen mukaan kaljuuntuvat miehet sairastuvat todennäköisemmin myös sepelvaltimotautiin. Lievä hiustenlähtö kohotti todennäköisyyttä 23 prosentilla, kohtalainen hiustenlähtö 32 prosentilla ja vaikea hiustenlähtö 36 prosentilla. Kuten australialaisessa eturauhastutkimuksessakin, ohimokaljuuntuminen ei lisännyt tätä riskiä.

Vaikka pääepäiltyjä ovat testosteroni ja DHT, tutkijat eivät tiedä mikä aiheuttaa ilmeisen yhteyden päälaen hiustenlähdön sekä eturauhassyövän ja sydänsairauden välillä. Ei ole kuitenkaan syytä epäillä, että hiustenlähdö sinällään olisi haitallista eturuhaselle tai sydämelle, vaikka se voikin vaikuttaa miesten minäkuvaan.

Lähde: https://www.health.harvard.edu/mens-health/testosterone-prostate-cancer-and-balding-is-there-a-link-thefamilyhealth-guide

Proteiinipirtelöt vauhdittavat hiustenlähtöä?

kuntosaliharjoittelu

Aktiivisesti treenaavat miehet saattavat tahattomasti nopeuttaa omaa hiustenlähtöään. Asiantuntijoiden mukaan painojen nostelu salilla voi olla avainroolissa väistyvässä hiusrajassa – erityisesti yhdistettynä suosittujen proteiinijauheiden käyttöön.

Teoria perustuu oletukseen, jonka mukaan nämä kaksi tekijää nostavat kehon testosteroni- ja dihydrotestosteronitasoja (DHT), joita pidetään pääsyinä hiustenlähtöön. Osa kehon testosteronista muuttuu luonnollisesti DHT:ksi, joka kiinnittyy hiustuppien reseptorisoluihin ja estää tärkeiden ravinteiden imeytymisen niihin. Ajan myötä DHT saa hiustupet kutistumaan ja hiuksen surkastumaan, kunnes hius kuolee kokonaan.

Aktiiviset kuntoilijat altistavat itsensä isommille määrille DHT:tä, joten heidän riskinsä aikaistuneeseen hiusten karisemiseen ja pois putoamiseen voi olla suurempi.

”Proteiinipirtelöt sisältävät usein kasvuhormoneja, kuten kreatiinia ja DHEA:ta, jotka eivät vain lisää lihasmassaa, vaan nostavat myös veren testosteronitasoja”, hiustensiirtokirurgi Thomy Kouremada-Zioga kertoo Daily Expressille.

”Testosteroni tuottaa DHT-nimistä kemikaalia, joka vaikuttaa kaljuuntumiseen, kun hiustupet altistuvat sille liikaa. Valitettavasti monet miehet eivät ole tästä tietoisia ennen kuin hiustenlähtö on jo selvästi näkyvää.”

Ikävä sivuvaikutus voitasiin välttää vaihtamalla painojen nostelu peruskestävyysharjoitteluun (cardio) ja jättämällä proteiinipirtelöt pois.

Hiustenlähtöongelma koskee vain heitä, jotka kärsivät perinnöllisestä miestyyppisestä hiustenlähdöstä.

”On tärkeää erottaa syy ja seuraus. Proteiinipirtelöt eivät aiheuta hiustenlähtöä. Mutta ne voivat nopeuttaa sitä heillä, jotka kärsivät miestyyppisestä kaljuuntumisesta.”

Kouremada-Ziogan vinkki on jättää proteiinipirtelöt väliin ja hankkia proteiini proteiinipitoisesta ruoasta, kuten kanasta, kalasta ja kananmunista. Vaikka vaurioituneet hiustupet eivät välttämättä palaudu, hiustenlähtö hidastuu takaisin normaalille tasolle. Myös kestävyysurheilu voi vähentää veren DHT-pitoisuuksia.

Suomalaisasiantuntija kiistää

Kalevan haastattelema terveysliikunnan professori ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli J. Heinonen kiistää väitteet, joiden mukaan palautusjuomat aiheuttaisivat hiustenlähtöä.

Heinosen mukaan Suomessa myytävät palautusjuomat eivät sisällä kasvuhormoneja ja lihasmassan lisäämiseen käytetyllä kreatiinilla ei ole vaikutusta hormonieritykseen.

Professorin mukaan kasvuhormoneja ei ole edes hyödyllistä nauttia suun kautta, sillä ne hajoavat ruoansulatuskanavassa. Hänen mukaansa kasvuhormonit ovat lisäksi niin kalliita, ettei niitä käytetä palautusjuomissa. DHEA-hormoni on Suomessa reseptilääke, joten kyseistä hormonia ei niihin lain mukaankaan saisi lisätä.

Heinosen mukaan palautusjuomat eivät aiheuta kaljuuntumista, vaan perinnöllinen taipumus sille. Hänen mukaansa kaikki kova harjoittelu laskee lyhyeksi aikaa hieman kehon testosteronipitoisuutta, kunnes se palaa muutaman päivän kuluessa ennalleen. 

Noin 95 prosenttia miestyyppisestä hiustenlähdöstä johtuu perinnöllisistä syistä. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että perinnöllistä hiustenlähtöön tehoaa toistaiseksi vain kaksi lääkettä: minoksidiili ja finasteridi.

Minoksidiili kehitettiin alunperin verenohennuslääkkeeksi, mutta sen huomattiin tehoavan myös perinnölliseen hiustenlähtöön. Siihen pohjautuvat lääkkeet, kuten Rogaine, Foligain ja Spectral, ehkäisevät hiustenlähdön etenemistä melko hyvin ja voivat kasvattaa uusia hiuksia joillakin potilaista.

Finasteridi puolestaan on suun kautta tablettina nautittava reseptilääke, joka vähentää DHT:tä estämällä 5-alfa-reduktaasia. Sitä käytettiin alunperin eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon, mikä johtuu myös usein kohonneista DHT-pitoisuuksista. Finasteridilääkkeillä, kuten Propecia ja Gefina, on useita tunnettuja sivuvaikutuksia, mutta valmistajan mukaan ne vaikuttavat vain 2 prosenttiin käyttäjistä.

Nykyään yhä useammat turvautuvat kirurgisiin hiustensiirtoihin, joiden tekniikka on kehittynyt viimeisten vuosien aikana valtavasti. Myös niin sanotut PRP-plasmahoidot (Platelet Rich Plasma) ovat yleistyneet.

Lisätietoa ja lähteet: Daily Mail, AskMen, Parent Herald. Kuva: Pixabay.