Kaljuuntuminen ja hiustenlähtö

Hiukset lähtevät, mitä tehdä?

Noin 85 prosentilla miehistä esiintyy huomattavaa hiustenlähtöä 50 ikävuoteen mennessä. Osalla miehistä hiukset alkavat harvenemaan jo ennen 21 ikävuotta.

Aiheuttaako hatun pitäminen kaljuuntumista? Entä hiusten kampaaminen, harjaaminen tai harominen? Shampoo tai muotoilutuotteet? Hiusten peseminen tai pesemättömyys? Masturbointi? Auringonvalo? Ei.

Stressi, jotkin sairaudet ja lääkeaineet, ravintoainepuutokset ja hiusten vetäminen tiukasti nutturalle ovat nekin yleensä vain osasyy.

Miehillä noin 95 % hiustenlähtötapauksista johtuu perinnöllisyydestä. Siinä dihydrotestosteronille (DHT) yliherkät hiustupet alkavat kutistua, kunnes ne ovat niin pieniä, että hius ei enää kasva.

Miestyyppinen hiustenlähtö on helppo tunnistaa vähitellen ja symmetrisesti vetäytyvästä hiusrajasta ohimoiden alueilla ja ohenevista hiuksista päälaella.

Miesten hiustenlähtöön ei ole löydetty parannuskeinoa, mutta aloittamalla hoidot ajoissa yhdeksän kymmenestä miehestä saa pitää nykyiset hiuksensa. Iso osa saa kasvatettua myös uusia.

Miten?

Ota käyttöön hiustenlähdön Big Three:

1) Finasteridi (mm. Propecia) on reseptilääke, joka estää kehon testosteronia muuttumasta DHT:ksi. Se pysäyttää hiustenlähdön noin yhdeksällä kymmenestä käyttäjästä.

2) Minoksidiili (mm. Rogaine) on päänahkaan annosteltava reseptivapaa nestemäinen liuos tai vaahto, joka stimuloi uusien hiuksien kasvua ja saa aikaan uusien hiuksien kasvua noin kahdeksalla kymmenestä.

3) Ketokonatsoli (mm. Nizoral) on ilman reseptiä myytävä antifungaalinen lääkeshampoo tai -voide, joka ehkäisee ihon sienitulehduksia ja tutkitusti myös hiustenlähtöä.

Yllä mainittujen lisäksi monet ovat saaneet hyötyjä myös mikroneulauksesta ja laserhoidoista.

Pysy positiivisena. Hiustenlähtö muuttaa monien minäkuvaa ja aiheuttaa ahdistusta. Hiukset eivät tee miestä. Muistuta itseäsi kaikesta muusta, mitä sinulla on tarjota!