Miksi hiukset lähtevät? Hiustenlähtö, tyypit ja aiheuttajat

Hiuksia kasvaa joka puolella ihmiskehoa paitsi kämmenillä ja jalkapohjissa, mutta useimmat niistä ovat niin hienoja, että ne ovat käytännöllisesti katsoen näkymättömiä. Muualla kuin päälaella, ohimoilla ja takaraivolla kasvavia hiuksia ei tosin kutsuta hiuksiksi, vaan karvoitukseksi. Hiukset muodostuvat keratiini-nimisestä proteiinista, jota tuottavat ihon uloimmalla kerroksella sijaitsevat hiustupet, joita kutsutaan myös karvatupeiksi, karvafollikkeiksi tai hiusfollikkeleiksi (engl. follicle). Kun hiustuppi tuottaa uusia hiussoluja, vanhat solut työntyvät ulos ihon pinnalta noin 15 senttimetriä vuodessa. Näkyvät hiukset ovat siis todellisuussa kuolleita keratiinisoluja. Aikuisella ihmisellä on keskimäärin 100-150 000 hiusta ja niistä noin 70-100 tippuu pois joka päivä, vaikkei sitä välttämättä huomaakaan. Irtohiusten löytäminen ei kuitenkaan välttämättä ole varoitusmerkki.

Ihmisen hiuksista noin 85-90 prosenttia on aina kasvuvaiheessa. Jokaisella hiustupilla on oma kasvukiertonsa, mihin vaikuttavat ikä, sairaudet ja monet muut tekijät. Tämä kasvukierto voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

 • Anageeni eli aktiivinen kasvuvaihe, joka kestää 2-6 vuotta
 • Katageeni eli siirtymävaihe, joka kestää 2-3 viikkoa
 • Telogeeni eli lepovaihe, joka kestää 2-3 kuukautta; tänä aikana hius surkastuu ja putoaa, kunnes uusi hius korvaa sen ja kasvukierto alkaa jälleen alusta.

Anageeni, katageeni ja telogeeni

Ikääntymisen myötä hiusten kasvunopeus hidastuu.

Hiustenlähtö voi johtua useista eri syistä ja niitä voi lähteä eri tavoin. Hiukset voivat harventua joko tasaisesti tai läiskittäin. Hiustenlähtöön voi liittyä myös muiden ihokarvojen, kuten kulmakarvojen, silmäripsien, kainalokarvojen ja häpykarvoituksen lähtöä. Syystä tai toisesta perinnöllinen taipumus kaljuuntumiseen on yleisintä eurooppalaisten keskuudessa ja harvinaista afrikkalaisilla ja aasialaisilla.

Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen

Hiustenlähtöä eli alopeciaa on montaa eri tyyppiä:

Involutional alopecia on luonnollinen tila, jossa hiukset ohenevat asteittain iän myötä. Usemmat hiustupet siirtyvät lepovaiheeseen ja jäljelle jää vähemmän entistä lyhyemmäksi kasvavia hiuksia.

Androgenic alopecia on perinnöllinen tila, joka voi vaikuttaa miehille ja naisille. Miehillä tämä tila, jota kutsutaan myös miestyyppiseksi hiustenlähdöksi, voi alkaa jo parikymppisenä. Sille ominaista on väistyvä hiusraja sekä päälaen ja päänahan etuosan asteittainen hiustenlähtö. Naisilla tätä tilaa kutsutaan naistyyppiseksi hiustenlähdöksi. Naisilla hiusten oheneminen huomataan yleensä vasta 40 ikävuoden jälkeen. Naisilla hiukset ohenevat koko päänahan alueelta, mutta laajimmin päälaelta.

Alopecia areata eli pälvikalju alkaa usein yllättäen aiheuttaen laikuttaista hiustenlähtöä lähinnä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Tämä tila voi johtaa täydelliseen kaljuuntumiseen (alopecia totalis), mutta90 prosentilla hiukset palaavat muutaman vuoden kuluessa.

Alopecia universalis on tila, jossa kaikki kehon karvat putoavat pois, mukaan lukien kulmakarvat, silmäripset ja häpykarvat.

Trikotillomania (engl. trichotillomania) on psykologinen häiriö, jossa henkilöllä (tyypillisesti lapselle) esiintyy pakonomaista tarvetta nyppiä irti omia hiuksiaan, silmäripsiään, kulmakarvojaan ja muita karvoja.

Telogen effluvium on väliaikainen päälaen hiusten oheneminen, mikä johtuu muutoksista hiusten kasvukierrossa. Tilassa suuri määrä hiuksia siirtyy lepovaiheeseen yhtä aikaa, jolloin hiuksia irtoaa ja hiukset harvenevat.

Scarring alopecia johtaa pysyvään hiustenlähtöön. Se voi johtua tulehduksillisista ihosairauksista (selluliitti, follikuliitti, akne) tai muista ihohäiriöistä, kuten lupuksesta ja jäkälätaudista, joiden arpeuttama päänahka ei kykene enää tuottamaan uusia hiuksia. Kuumat kammat ja hiuksien pitäminen tai vetäminen liian tiukalle voivat myös aiheuttaa pysyvää hiustenlähtöä.

Mikä hiustenlähdön aiheuttaa?

Nykylääketiede ei tiedä miksi joillakin hiustupeilla on lyhyempi kasvuvaihe kuin toisilla. Useita hiustenlähdön aiheuttajia kuitenkin tunnetaan:

 • Hormoonit. Epätavallisen korkeat androgeenien, eli miesten ja naisten tuottamien mieshormonien, määrä kehossa (kuten testosteroni).
 • Geenit. Sekä miesten että naisten vanhemmilta saama perimä voi altistaa mies- tai naistyyppiselle hiustenlähdölle.
 • Stressi, sairaudet ja synnytys voivat aiheuttaa väliaikaista hiustenlähtöä. Rihmasienten aiheuttama silsa voi myös aiheuttaa hiustenlähtöä.
 • Lääkkeet, mukaan lukien syöpien hoidossa käytetyt kemoterapialääkkeet, verenohentajat, verenpainelääkkeissä käytettävät beetasalpaajat ja ehkäisypillerit, voivat aiheuttaa väliaikaista hiustenlähtöä.
 • Palovammat, vammat ja röntgensäteily voivat aiheuttaa väliaikaista hiustenlähtöä. Näissä tapauksissa hiukset yleensä palaavat parantumisen jälkeen, ellei siihen muodostu arpea.
 • Autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa pälvikaljua. Useimmissa tapauksissa hiukset kasvavat takaisin, mutta ne voivat olla ohuempia ja väriltään vaaleampia.
 • Kosmeettiset toimenpiteet, kuten hiusten peseminen shampoolla liian usein, permanentit sekä hiusten värjäys ja vaalentaminen voivat johtaa hiusten yleiseen heikentymiseen ja ohenemiseen. Kuumat kihartimet sekä tiukat letit ja palmikot voivat myös vahingoittaa hiuksia. Nämä eivät kuitenkaan aiheuta kaljuuntumista, vaan hiukset kasvavat takaisin, kun toimenpiteet lopetetaan.
 • Sairaudet, kuten kilpirauhasongelmat, punahukka, diabetes, raudanpuute, syömishäiriöt ja anemia, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Useimmissa tapauksissa hiukset palaavat, kune sairaus on hoidettu.
 • Ruokavalio. Vähän proteiineja sisältävän ja vähäkalorisen ruokavalion tiedetään voivan aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä.

Hoito

Hiustenlähtöä voidaan yrittää hoitaa erilaisin menetelmin. Lääkehoitona virallisesti on hyväksytty vain kaksi lääkettä: minoksidiili ja finasteridi.

Minoksidiili on reseptivapaa, nestemäinen, suoraan päänahkaan imeytettävä liuos. Sitä myydään Suomessa muun muassa nimillä Rogaine ja Regaine – miehille 5 % konsentraationa ja naisille 2 % konsentraationa. Minoksidiilia myydään nestemäisessä ja vaahtomaisessa muodossa.

Foligain.F5 5 % Minoksidiili

Foligain.F2, 5 % minoksidiilivaahto miehille

Hinta noin 52,95 €
Valmistaja: Anagen Research
 • Miehille miestyyppiseen hiustenlähtöön, jossa hiukset ohenevat päälaelta ja ohimojen alueilta.
 • Sisältää 5 % FDA:n hyväksymää minoksidiilia.
 • Yksinkertainen, kivuton ja kliinisesti todistettu.
 • Ainoa reseptivapaa lääke kaljuuntumiseen
 • Helppo annostelu: yksi pumppaus vaahtoa suoraan päänahkaan aamuin illoin.
 • Riittoisa: Yksi pullo (177 ml) riittää noin 3 kuukauden käsittelyihin.

Osta Biovea-kaupasta

Foligain.F2 2 % minoksidiilivaahto naisille

Foligain.F2, 2 % minoksidiilivaahto naisille

Hinta noin 52,95 €
Valmistaja: Anagen Research
 • Naisille naistyyppiseen hiustenlähtöön, jossa hiukset ohenevat päälaelta kohti sivuja.
 • Sisältää 2 % FDA:n hyväksymää minoksidiilia.
 • Auttanut kasvattamaan uusia hiuksia jo yli 30 miljoonalle perinnöllisestä hiustenlähdöstä kärsivälle naiselle.
 • Yksinkertainen, kivuton, kliinisesti todistettu ja tehokas reseptivapaa lääke naisten hiustenlähtöön.
 • Helppo annostelu: yksi pumppaus vaahtoa suoraan päänahkaan aamuin illoin.
 • Riittoisa: Yksi pullo (177 ml) riittää noin 3 kuukauden käsittelyihin.

Osta Biovea-kaupasta

Finasteridi on suun kautta nautittava reseptilääke, joka löydettiin alunperin eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvun hoitoon. Sen tunnetuimpia myyntinimiä ovat Procepia ja Gefina. Finasteridi ei sovellu naisille, koska sillä on tunnettuja sivuvaikutuksia (erektiohäiriöt ja miesten rintojen liikakasvu).

Molemmat lääkkeet, finasteridi ja minoksidiili, pysäyttävät hiustenlähdön lähes kaikilla käyttäjillä ja tuottavat useimmilla myös uusia hiuksia. Lääkkeet toimivat parhaiten alle 40-vuotiaille henkilöille, joilla kaljuuntuminen ei ole edennyt vielä pitkälle. Molempien lääkkeiden käyttö edellyttää myös säännöllisyyttä ja niitä tulee käyttää joka päivä. Jos lopetat hoidot, saadut uudet hiukset putoavat pois ja hiustenlähtö jatkaa etenemistä.

Hiustenlähtöön käytetään myös matalan tason laserhoitoja, joita tarjoavat jotkut kampaamot. Laser stimuloi solujen aineenvaihduntaa photobiostimulaation avulla elvyttäen päänahan verenkiertoa ja saaden hiustupet kasvattamaan aktiivisemmin hiuksia. Laserhoitoja voidaan ottaa myös itse laserkammoilla, jotka ovat ainoa hyväksynnän saanut ei-lääke hiustenlähtöön.

Markkinoilla on paljon myös luontaistuotteita ja ravintolisiä, joiden väitetään pysäyttävän hiustenlähdön. Niihin kannattaa aina suhtautua varauksella, koska tuotteilla ei useinkaan ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Pelkillä ravinteilla ei voida pysäyttää kaljuuntumista, ellei hiustenlähtö johdu juuri kyseisen ravintoaineen puutostilasta.

Uuden sukupolven anti-DHT-tuotteiden lähtökohtana on käytetty uusinta tietoa, jonka mukaan hiustenlähdön taustalla on dihydrotestosteroni eli DHT. Se on testosteronista 5α-reduktaasientsyymin vaikutuksesta syntyvä mieshormoni, joka saa hiustupet surkastumaan.

Kärsitkö hiustenlähdöstä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähde: WebMD

2 thoughts on “Miksi hiukset lähtevät? Hiustenlähtö, tyypit ja aiheuttajat”

 1. Yhtäkkiä alko hiukset tippumaan – kaikki veriarvot kohdallaan. Olen 71 v.

 2. olen 15v poika ja nyt lähi aiokoina alkanut häiritsemään että ohimot on melkeen kokonaan kaljut. pystynkö tehä mitään asialle että saisin hiuksia takasin ohimolle tai lopettaa koko hiusten lähdön?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.