Naisten hiustenlähtö

Hiustenlähtö naisilla: syyt, oireet ja hoidot

Kaljuuntuminen on selvästi yleisempää ja näkyvämpää miehillä, mutta myös naisilla ilmenee hiustenlähtöä. Naistyyppinen kaljuuntuminen (androgeneettinen hiustenlähtö) on yleisin hiustenlähtötyyppi naisilla. Siinä hiukset lähtevät tasaisesti päälaen alueelta. Hiusten oheneminen alkaa yleensä keskeltä ja levenee tasaisesti kohti reunoja. Naisilla hiustenlähtö alkaa yleensä noin 30-45 ikävuoden tienoilla ja useimmat naiset huomaavat hiusten harvenemista 50-60 ikävuoden tienoilla.

Hiukset kasvavat kolmessa syklissä: anageeni, katageeni ja telogeeni. Noin 90 prosenttia hiuksista on anageeni- eli kasvuvaiheessa, mikä kestää 2-8 vuotta. Katageeni- eli siirtymävaiheessa hiustupet kutistuvat noin 2-3 viikon ajan. Telogeenivaiheessa hius lepää ja se kestää noin 2-4 kuukautta.

Ylivoimainen enemmistö hiuksista on jatkuvasti kasvuvaiheessa ja vain 10 prosenttia niistä on siirtymä- tai lepovaiheessa. Tyypillisesti hius kasvaa reilut 15 senttiä vuodessa.

Naisten hiustenlähdön syyt

Jokainen hius istuu pienessä kolossa ihossa, jota kutsutaan hiustupeksi (myös karvatuppi tai hiusfollikkeli). Yleisesti ottaen kaljuuntuminen johtuu näiden hiustuppien pienentymisestä, mikä johtaa iän myötä lyhyemmäksi kasvaviin ja ohuempiin hiuksiin. Lopulta hiustuppi ei kasvata enää uutta hiusta. Hiustupet säilyvät kuitenkin elossa, mikä tarkoittaa, että uusia hiuksia on mahdollista vielä kasvattaa.

Hiuksia tippuu kaikilla päästä 50-100 joka päivä, mikä on normaalia, koska samalla uusia hiuksia alkaa kasvamaan. Hiustenpesussa hiuksia tippuu noin 250, mutta pesua ei kannata vältellä, koska se pitää päänahan terveenä ja estää tulehduksia.

Naistyyppisen hiustenlähdön syitä ei vielä tarkkaan tunneta, mutta se voi johtua pitkälti samoista syistä kuin miestyyppinen hiustenlähtökin:

 • Ikääntyminen
 • Androgeenien eli mieshormonien määrä. Esimerkiksi vaihdevuosien aikana monet naiset huomaavat hiusten ohenevan samalla kun kasvojen alueen karvoitus on karheampaa.
 • Suvussa aiemmin esiintynyt naistyyppinen kaljuuntuminen

Hiuksia voi lähteä myös monista muista syistä kuin naistyyppisestä hiustenlähdöstä johtuvat syyt:

 • Hiusten murtuminen hoidoissa, hiusten vääntäminen ja vetäminen
 • Tietyt ihosairaudet, jotka johtavat hiustuppien arpeutumiseen
 • Tietyt autoimmuunisairaudet
 • Hormonaaliset ongelmat, kuten liiallinen testosteroni tai liiallinen kilpirauhashormoni tai sen puute
 • Raudanpuute
 • B-vitamiinin (biotiinin) puute
 • Lääkitykset, kuten kemoterapia ja beetasalpaajat
 • Tukottainen hiustenlähtö (alopecia areata eli pälvikalju)
 • Kuppa eli syfilis
 • Sairaudesta, leikkauksesta tai raskaudesta johtuva väliaikainen hiustenlähtö

Oireet

Naistyyppisen hiustenlähdön asteet ja eteneminen

Naisten hiustenlähdössä oireet poikkeavat hieman miestyyppisestä hiustenlähdöstä:

 • Hiukset ohenevat lähinnä päälaen alueelta. Hiustenlähtö alkaa pään keskeltä ja laajenee sivuja kohti.
 • Hiusraja ja ohimoiden hiukset yleensä säilyvät
 • Hiustenlähtö etenee harvoin täydelliseen tai edes lähes täydelliseen kaljuun, kuten miehillä

Kutinaa tai ihon arkuutta ei yleensä ilmene.

Naistyyppinen kaljuuntuminen diagnosoidaan yleensä rajaamalla muut mahdolliset aiheuttajat pois ja selvittämällä potilaan sairaushistoria kyselemällä. Se voidaan yleensä todeta myös suoraan hiustenlähtöalueen ulkomuodon perusteella. Ihotautilääkäri voi selvittää myös merkkejä liiallisista mieshormoneista, kuten kasvojen, navan alueen ja häpykarvoituksen muutokset. Muita merkkejä ovat muutokset kuukautisissa, laajentunus klitoris ja akne.

Hoito

Naistyyppisen hiustenlähdön vaikutukset ovat hoitamattomana pysyviä. Useimmissa tapauksissa hiustenlähtö on lievää tai kohtalaista. Mikäli et ole tyytyväinen ulkonäköösi, kannattaa harkita hoitojen käyttämistä.

Lääkkeet

Ainoa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksymä lääke naistyyppiseen hiustenlähtöön on minoksidiili, joka annostellaan paikallisesti suoraan päänahkaan.

Minoksidiili pysäyttää hiustenlähdön etenemisen lähes kaikilla naisilla ja auttaa kasvattamaan uusia hiuksia noin joka neljännellä. Hoitoja on jatkettava pitkään tulosten pysymiseksi. Hiustenlähtö jatkuu jos hoidot keskeytetään.

Jos minoksidiili ei toimi, lääkäri saattaa suositella suun kautta nautittavaa spironolaktonia. Sen antiandrogeeniset ominaisuudet huomattiin jo 1970-luvulla, mutta käyttö ei jostain syystä yleistynyt.

Spironolaktoni estää androgenisten hormonien sitoutumista ja vähentää testosteronisynteesiä. Tutkimusten mukaan se pysäyttää hiustenlähdön lähes yhdeksällä kymmenestä ja heistä joka toinen heistä saa uusia hiuksia merkittävästi.

Spironolaktoni ei ole virallisesti hyväksytty lääke naistyyppiseen hiustenlähtöön, koska se voi nostaa veren kaliumpitoisuutta.

Foligain.F2 2 % minoksidiilivaahto naisille

Foligain.F2, 2 % minoksidiilivaahto naisille

Hinta noin 52,95 €
Valmistaja: Anagen Research
 • Naisille naistyyppiseen hiustenlähtöön, jossa hiukset ohenevat päälaelta.
 • Sisältää 2 % FDA:n hyväksymää minoksidiilia.
 • Auttanut kasvattamaan uusia hiuksia jo yli 30 miljoonalle perinnöllisestä hiustenlähdöstä kärsivälle naiselle.
 • Yksinkertainen, kivuton ja kliinisesti todistettu tehokas naisten hiustenlähtöön.
 • Helppo annostelu: yksi pumppaus vaahtoa suoraan päänahkaan aamuin illoin.
 • Riittoisa: Yksi pullo (177 ml) riittää noin 3 kuukauden käsittelyihin.
 • Reseptivapaa!

Osta Biovea-nettikaupasta

Laserhoidot

Lääkevalmisteiden lisäksi myös laserhoidoista on paljon lupauksia herättäviä kokemuksia. Ne ovat myös FDA:n hyväksymä hoitomuoto hiustenlähtöön.

Laserhoidot stimuloivat aineenvaihduntaa, parantavat verenkiertoa ja saavat siten hiustupet kasvattamaan uusia hiuksia. Laserhoitoja tarjotaan joissakin kampaamoissa ja niitä voi ottaa myös itse myynnissä olevilla laserkammoilla, jotka ovat suhteellisen kalliita.

Yleisesti ottaen minoksidiili-pohjaiset lääkkeet ovat laserhoitoja tehokkaampia.

Hiustensiirrot

Hiustensiirto on toimenpide, jossa potilaan takaraivolta tai niskasta otetaan hiussiirteitä. Hiussiirre jaetaan mikroskoopilla mikrografeiksi, jotka istutetaan käsityönä kaljulle alueella. Mikrografien määrä vaihtelee muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen hoidettavan alueen koosta riippuen. Mikrografit ovat aluksi lepovaiheessa ja alkavat kasvaa 3-6 kuukauden sisällä toimenpiteestä.

Hiussiirteiden ottokohtaan jaa yleensä poikittainen arpi. Hiustensiirtoon liittyy myös pieni ihotulehduksen riski ja toimenpide on melko kallis. Tulokset sen sijaan ovat usein hyviä ja pysyviä.

Muut ratkaisut

Hiuslisäkkeet, hiustyylin muutokset ja kosmeettiset valmisteet, kuten hiustuuhenteet, voivat parantaa ulkonäköä. Nämä ovat usein myös edullisimmat ja turvallisimmat tavat käsitellä naistyyppistä kaljuuntumista.

Lisätietoa ja lähteet: