Miestyyppinen kaljuuntuminen: aiheuttajat ja hoito

Miestyyppinen kaljuuntuminen (androgenic alopecia, engl. Male Pattern Baldness, MPB) on androgeenisen hiustenlähdön muoto, joka koskee noin 95 % hiustenlähtötapauksista miehillä. Tavallisimmin hiustenlähtö alkaa yli 20-vuotiailla ja sen etenemisnopeus vaihtelee yksilöittäin. Yleensä kaljuuntumisprosessi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Mitä nuorempana hiustenlähtö alkaa, sitä nopeampaa se yleensä on. Enemmistö 40-65 -vuotiaista suomalaisista on kaljuuntunut ainakin jossain määrin.

Toisin kuin usein luullaan, useimmat miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsivät miehet ovat erittäin tyytymättömiä tilanteeseensa ja tekisivät mitä tahansa muuttaakseen sitä. Hiustenlähtö vaikuttaa moniin elämän osa-alueisiin. Se vaikuttaa ihmissuhteisiin ja työelämään. Ei ole lainkaan tavatonta, että miehet vaihtavat urapolkuaan hiustenlähdön takia. Kaljuuntuminen aiheuttaa etenkin nuorille potilaille eri asteisia psyykkisiä oireita, jotka liittyvät kaljun päälaen piilottamispyrkimyksiin ja kaljuuntumisen aiheuttamiin häpeän tunteisiin.

Perinteisesti miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa molemmilta ohimoilta, jonka jälkeen hiukset ohenevat pikkuhiljaa myös päälaelta. Useimmiten pään sivut ja tausta jäävät ennalleen. Miestyyppinen hiustenlähtö harvoin johtaa pään täydelliseen kaljuuntumiseen (alopecia universalis).

Hamilton-Norwoodin asteikko

Miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttajat

Hiustenlähtöön voivat vaikuttaa monet eri asiat, kuten taudit, sairaudet, lääkitykset, stressi ja monet ympäristötekijät, mutta suurimmassa osassa tapauksista taustalla on perintötekijät.

Mitä miestyypin hiustenlähdöstä kärsivät oikeastaan perivät, on dihydrotestosteronille eli DHT:lle geneettisesti yliherkät hiustupet. Dihydrotestosteroni muuttuu päänahassa ja karvatupissa 5-alfareduktaasientsyymiksi ja sen isoentsyymeiksi tyyppeihin yksi ja kaksi. Tästä syystä kasvuvaiheessa olevien hiustuppien määrä vähenee ja lepovaiheessa olevien hiustuppien määrä lisääntyy. DHT:lle herkät hiustupet alkavat pienentyä ja niiden elinikä lyhenee. Ennen pitkää ne lakkaavat tuottamasta kosmeettisesti hyväksyttäviä hiuksia ja lopulta ne surkastuvat kokonaan.

Miestyyppinen kaljuuntuminen on helppo tunnistaa vetäytyvästä hiusrajasta ohimoiden alueilla ja ohenevista hiuksista päälaella. Näillä alueilla kasvavat hiukset näyttävät olevan herkimpiä DHT:n vaikutukselle. Tämä kuvio kehittyy pikkuhiljaa selvemmäksi kaljuksi jättämällä lopulta vain vanteen tai hevosenkengän muotoisen alueen hiuksia pään sivulle ja takaraivolle. Joillakin miehillä myös nämä alueet kaljuuntuvat.

Mikä on DHT?

DHT eli dihydrotestosteroni (5-alfa-dihydrotestosteroni) on androgeeni eli mieshormoni. Sitä syntyy testosteronista ja 5-alfareduktaasientsyymistä hiustupeissa, kiveksissä ja eturauhasessa. Sekä miehet että naiset voivat menettää hiuksia tämän hormonin kehossa aiheuttamien muutosten takia. Vaikka miestyyppisen hiustenlähdön geneettistä prosessia ei tunneta vielä kunnolla, DHT:n tiedetään näyttelevän isoa osaa hiustenlähdössä. Tutkijat ovat selvittäneet, että DHT kutistaa hiustuppeja siellä missä sitä on ja saa ne lopulta surkastumaan. DHT:n molekyylikaava on C19H30O2.

DHT:lle herkkien hiustuppien tulee olla pitkään tekemisissä hormonin kanssa ennen kuin se alkaa pienentämään niitä. Nykyään tätä prosessia voidaan ajoissa aloitettuna lääkehoidolla hidastettua merkittävästi tai jopa pysäytettyä.

Hiustupen tärkein osa on ihonysty, joka vastaa hiuksen kasvusta. Ihonystyjen solut jakautuvat ja muodostavat uusia hiustuppeja. Nystyt ovat suorassa yhteydessä ihon verisuoniin, josta se saa välttämättömät ravinteet uusien hiustuppien kasvua varten. Ihonystyissä on paljon androgeenireseptoreja.

Kun DHT pääsee ihonystyyn, se heikentää hiustuppien kasvulle elintärkeiden ravintoaineiden imeytymistä. Hiustupeilla on kasvu- ja lepovaiheet. Ilman oikeita ravinteita, niiden lepovaiheista tulee pidempiä ja kasvuvaiheista lyhyempiä.

Miestyypin kaljuuntumisen hoito

Lääketiede on ottanut viime vuosina isoja harppauksia miestyyppisen hiustenlähdön hoidossa. Propecian kaltaisten 5-alfareduktaasin estäjien ja topikaalisen minoksidiilin ansiosta kaljuuntuminen ei ole enää väistämätöntä. Ensimmäistä kertaa historiassa hiustenlähdön etenemistä voidaan hidastaa tai jopa pysäyttää. Hiustensiirtojen avulla menetetyt hiukset on mahdollista saada myös kokonaan takaisin.

Silti suurin osa internetissä, televisiossa, radiossa ja miesten lehdissä eniten mainostettavista hiustenlähtötuotteista on kuitenkin täysin hyödyttömiä käärmeöljyjä, jotka lupaavat vaikka kuun taivaalta saadakseen rahasi. Jos hiustenlähtöön tarkoitetulla tuotteella ei ole FDA:n eli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston virallista hyväksyntää, se ei hyvin suurella todennäköisyydellä toimi.

Tällä hetkellä vain kahdella lääkeaineella ja yhdellä ei-lääkkellä on FDA:n virallinen hyväksyntä. Lääkeaineet ovat reseptilääke finasteridi ja reseptivapaa minoksidiili. Molemmat niistä pysäyttävät hiustenlähdön lähes kaikilla käyttäjillä ja aikaansaavat useimmilla myös uusia hiuksia. Huomaa, että onnistunut hoito riippuu pitkälti siitä miten nopeasti ongelmaan puututaan. Kumpikään näistä lääkkeistä ei tuo takaisin nuoruusvuosien hiuspehkoa ja ne molemmat vaativat jatkuvaa ja säännöllistä käyttöä.

Spectral DNC minoksidiili hiustenlähtöön

Spectral DNC Minoksidiili

Hinta noin 44,95 €
Valmistaja: DS Laboratories
 • Miestyyppiseen hiustenlähtöön miehille
 • Sisältää 5 % FDA:n hyväksymää minoksidiilia
 • Sisältää amineksiili SP94:ää, joka voi ennaltaehkäistä hiusjuurien ennenaikaista ikääntymistä
 • Sisältää retinolia (A-vitamiinia), joka voi edistää minoksidiilin imeytymistä
 • Sisältää lisäksi muita vitamiineja, yrttiuutteita, nanosomeja, adenosiinia, prosyanideja B-2 ja C-1 ja muita ainesosia, joiden väitetään nopeuttavan lääkkeen tehoa, parantavan päänahan verenkiertoa ja vaikuttavan positiivisesti hiusten yleiskuntoon
 • Helppo suihkupullo: Nestettä suihkutetaan kaksi kertaa päivässä suoraan hiuspohjaan ja levitetään tarvittaessa käsin

Osta Biovea-verkkokaupasta

 

Foligain.F5 5 % Minoksidiili

Foligain.F5 5 % Minoksidiili

Hinta noin 50,95 €
 • Miestyyppiseen hiustenlähtöön miehille
 • Sisältää 5 % FDA:n hyväksymää minoksidiilia
 • Helppokäyttöinen pumppupullo
 • Vaahtomainen koostumus: helppo levittää, ei kirvele kuten nestemäiset minoksidiilituotteet
 • Kuivuu nopeasti, mieto tuoksu
 • Yksi pumppaus kahdesti päivässä
 • Riittoisa: Yksi pullo (177 ml) riittää noin 3 kk hoitoon

Osta Biovea-verkkokaupasta

 

Propecia (Finasteridi)

Propecia (Finasteridi)

Hinta noin 110 € (28 tablettia)
 • Miestyyppiseen hiustenlähtöön miehille
 • FDA:n hyväksymä finasteridi-lääke hiustenlähtöön
 • Pysäyttää perinnöllisen hiustenlähdön 99 % tapauksista ja kasvattaa uusia hiuksia kahdella kolmesta
 • 1 tabletti kerran päivässä

Hanki resepti ja osta euroClinix-verkkoklinikalta.

*) Tämä lääke vaatii reseptin.

Edellä mainittujen lääkkeiden lisäksi myös HairMaxin laserkampa on FDA:n hyväksymä hiustenlähdön hoitomuoto. Laserkampojen vaikutus perustuu niiden aineenvaihduntaa stimuloivaan vaikutukseen, joka parantaa päänahan verenkiertoa ja saa hiustupet kasvattamaan uusia hiuksia aktiivisemmin. Katso parhaat laserkammat täältä.

Eräs tärkeimmistä itsehoidoista on päivittäinen hiustenpesu tai ainakin joka toinen päivä. Pesu pitää päänahan mikrobimäärän alhaisena, vähentää tulehduksia ja hiusten irtoamista.

Lisätietoa ja lähteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *