Hiustuuhenteet

Hiustuuhenteet ja muut kosmeettiset valmisteet

Kaljuuntumista voidaan sen syihin puuttumisen sijaan myös peitellä. Peittäminen voidaan tehdä kosmeettisilla valmisteilla, joista tunnetuimpia ovat erilaiset hiustuuhenteet (myös hiuskuidut, engl. hair fibers). Hiustuuhenteet estävät kaljuuntuneiden alueiden näkymisen ja luovat vaikutelman paksuista ja tuuheammista hiuksista. Ne eivät ehkäise tai pysäytä hiustenlähtöä tai lisää hiusten kasvua, vaan vaikutus on pelkästään kosmeettinen.

 • Eliminoivat kaljuuntuvat alueet ja vaikutelman ohuista hiuksista
 • Antavat luonnollisen näköisen ulkonäön
 • Kestävät päivän ja yön sekä tuulen, sateen ja hien
 • Eivät tuoksu
 • Eivät tahraa ihoa tai vaatteita
 • Sopivat sekä miehille että naisille

Miten hiustuuhenteet toimivat?

Hiustuuhenteiden toimintaa on ehkä helpoin havainnollistaa videolla:

Hiustuuhenteet valmistetaan keratiineista, jotka ovat kuitumaisia, säikeisiä ja veteen liukenemattomia proteiineja. Ihmisellä keratiinia on luonnollisesti hiuksissa ja kynsissä. Tuuhenteet valmistetaan yleensä kasvien keratiineista, usein villan. Keratiiniproteiini leikataan laserilla pieniksi mikrokuiduiksi ja pakataan.

Hiustuuhennetta ripotellaan hiusten kaljuuntuneille alueille. Staattisesti latautuneet kuidut tarttuvat automaattisesti hiuksiin miljoonan magneetin tavoin. Peittämällä ohenevat alueet ne saavat hiukset heti näyttämään paksummilta ja tuuheammilta. Kun kuidut ovat liimautuneet luonnollisiin hiuksiin ne pysyvät paikoillaan usein seuraavaan hiustenpesuun saakka.

Miten hiustuuhenteet toimivat?
Miten hiustuuhenteet toimivat? Kuva: Caboki.

Ennen ja jälkeen kuvia

HairMax tuuhenteet ennen ja jälkeen kuva 1 HairMax tuuhenteet ennen ja jälkeen kuva 2 HairMax tuuhenteet ennen ja jälkeen kuva 3Caboki ennen ja jälkeen kuva 1 Caboki ennen ja jälkeen kuva 2 Caboki ennen ja jälkeen kuva 2

Kuvat: HairMax ja Caboki.

Kysymyksiä ja vastauksia hiustuuhenteista

K: Miksi kukaan haluaisi käyttää tämänkaltaisia väliaikaisia ratkaisuja?

Hiukset ovat keskeinen osa monen identiteettiä ja hyvännäköiset hiukset edustavat sekä miehille että naisille viehättävyyttä ja nuorekkuutta. Minoksidiilin ja finasteridin kaltaisilla lääkkeillä saavutetaan tuloksia vasta kuukausien, joskus jopa vuosien käytön jälkeen. Lääkehoitojen tulokset ovat aina yksilöllisiä, eivätkä ne ole läheskään aina tyydyttäviä – noin kymmenesosalla lääkehoidot eivät tehoa lainkaan. Monet saavat hiustuuhenteista itseluottamusta ja voivat elää huolettompaa elämää.

K: Ovatko hiustuuhenteet turvallisia?

Kyllä. Hiuskuidut valmistetaan käytännössä samasta rakennusaineesta kuin omat hiuksesikin, keratiinista. Useimmat kuidut ovat täysin kasviperäisiä. Ne eivät sisällä synteettisiä väriaineita, keinotekoisia täyteaineita, säilöntäaineita tai eläinperäisiä ainesosia (jotkut kuidut tosin valmistetaan lampaanvillasta). Ne eivät vaikuta päänahan kuntoon ja sopivat herkimmillekin päänahoille. Ne eivät tuki tai tukahduta karvatuppeja, eikä niillä ole muitakaan tunnettuja sivuvaikutuksia.

K: Miten hiuskuidut laitetaan hiuksiin?

 1. Pese ja kuivaa hiukset. Muotoile hiukset kuten tavallisesti.
 2. Naputtele, ravistele tai ripottele purkkia reilun 5 cm päässä hiuksistasi ja annostele kuituja hiuksiisi.
 3. Kun olet annostellut kuidut, taputtele hiuksia kevyesti, jotta kuidut levittyvät tasaisesti ja tarttuvat hiuksiin.
 4. Viimeistele hiukset siihen tarkoitetulla spraysuihkeella tai tavallisella hiuslakalla.

K: Minkä värisinä hiustuuhenteita on saatavilla?

Useimpia hiustuuhennemerkkejä myydään vähintään kahdeksana eri värivaihtoehtona. Värejä voi halutessaan myös yhdistellä oikean sävyn löytämiseksi. Alla Toppik-hiuskuitujen värikartta:

Toppik värikartta
Esimerkiksi Toppik-tuuhenteita on saatavilla mustana, tummanruskeana, keskiruskeana, vaaleanruskeana, kullanruskeana, keskivaaleana, vaaleana, harmaana ja valkoisena.

K: Miten kauan kuidut pysyvät hiuksissa?

Hiustuuhenne pysyy hiuksissasi aina seuraavaan pesukertaan saakka. Kuidut voivat liikkua, mutta niitä on helppo ehostaa. Kuidut pestään pois tavallisella shampoolla.

K: Voiko hiustuuhenteiden kanssa käyttää muotoilutuotteita ja muita hiustuotteita?

Kyllä, mutta on suositeltavaa käyttää hiustuuhenteita vasta muotoilu- ja muiden tuotteiden, kuten hiustenkuivaajan, kihartimien ja suoristimien jälkeen. Kaikki muut muotoilutuotteet paitsi hiuslakka tai hiuskiinne tulee annostella ennen kuituja. Hiusgeelit, muotovaahdot, vahat, liimat, seerumit ja muut muotoilutuotteet tarttuvat kuituihin, saavat lopputuloksen näyttämään epätasaiselta ja sotkuiselta. Anna muotoilutuotteiden kuivata ennen hiustuuhenteiden käyttämistä.

K: Sopivatko hiustuuhenteet kaikille hiustyypeille ja -tyyleille?

Tuuhenteet sopivat sekä karheille että pehmeille hiuksille ja kaikille hiustyypeille siltä väliltä. Ne sopivat myös kaikille hiustyypeille mukaan lukien ajellut, lyhyet, pitkät, kiharat, kähärät, aaltoilevat, punotut, suorat, värjätyt ja korostetut hiukset.

K: Voiko hiustuuhenteita käyttää muiden hiustenlähtötuotteiden kanssa?

Kyllä. Hiustuuhenteita voi hyvin käyttää esimerkiksi minoksidiilin, finasteridin ja laserhoitojen kanssa. Anna minoksidiilin kuitenkin kuivua ennen tuuhenteiden käyttöä.

K: Mitä hiuskuiduille tapahtuu sateella?

Tuuli, sade ja hikoilu kosteuttavat hiuksia ja voivat saada kuidut liikkumaan. Parhaiten ne pysyvät paikoillaan, kun lopputulos viimeistellään hiuslakalla. Eri valmistajien tuotteet käyttäytyvät hieman eri tavoin sateella, joten kannattaa kokeilla mikä tuote sopii itselle parhaiten.

K: Värjäävätkö hiuskuidut vaatteita tai petivaatteita?

Yleisesti ottaen hiuskuidut pysyvät melko hyvin kiinnittyneinä hiuksiin. Jos menet heti tuotteen käyttämisen jälkeen makuulle, tyynyyn voi jäädä väriläiskiä. Hiuslakkaa käyttämällä kuidut pysyvät paremmin paikoillaan.

K: Voiko hiustuuhenteilla peittää harmaita hiuksia?

Hiustuuhenteet peittävät melko tehokkaasti myös harmaita juuria ja hiustenvärjäyksen jälkeistä juurikasvua.

K: Olen kokonaan kalju. Voinko käyttää hiustuuhenteita?

Valitettavasti hiustuuhenteet soveltuvat vain heille, jotka eivät ole kokonaan kaljuuntuneet. Tuuhennevalmistaja Cabokin tekemässä mittauksessa käyttäjien tyytyväisyysaste oli sitä heikompi, mitä pidemmälle hiustenlähtö oli Norwoodin asteikolla edennyt (katso Cabokin kuva alla).

Cabokin tyytyväisyys aste Norwoodin asteikko

K: Huomaavatko muut, että käytän hiustuuhenteita?

Nykyiset hiustuuhenteet eivät ole maalimaisia tai kenkälankkimaisia valmisteita, vaan ne eliminoivat kaljut kohdat ja vaikutelman ohuista hiuksista melko hyvin. Tuuhenteilla käsitellyt hiukset näyttävät luonnollisilta ja huomaamattomilta jopa lähietäisyydeltä katsottuna ja ulkona kirkkaassa päivänvalossa. Hiustuuhenteita käytetään yleisesti myös teatteri- ja elokuva-alalla.

K: Kuinka kauan yksi purkki kestää?

Yhden purkin riittoisuus riippuu siitä, miten usein käytät tuotetta ja kuinka paljon käytät sitä jokaisella käyttökerralla. Yksi economy-kokoinen (27,5 g) purkki kestää normaalikäytössä noin 60 päivää.

K: Voinko sekoittaa eri värejä keskenään?

Kyllä, voit sekoittaa eri värejä keskenään löytääksesi omaan hiustenväriin sopivan värisävyn. Etenkin vaaleiden ja harmaiden hiuksien osalta värejä sekoittamalla saadaan usein luonnollisemman näköinen lopputulos. Annostele vaaleampi sävy ensin ja luo sen päälle kerros tummempaa väriä.

Parhaat hiustuuhenteet ja muut kosmeettiset valmisteet

Vielä muutama vuosi sitten hiustuuhenteita tarjosi vain muutama valmistaja, joista mainittakoon Toppik, HairMax ja Nanogen, mutta kasvaneen suosion myötä markkinoilla on nykyään kymmeniä ellei satoja eri valmistajia. Käytännössä kaikki tuotteet valmistetaan keratiinista. Vain keratiinin lähde ja kuitujen valmistustapa, kuten se, miten pieniksi kuidut leikataan laserilla, voivat erota toisistaan.

Toppik

ToppikToppik on yhdysvaltalainen valmiste, yksi vanhimmista hiustuuhenteista ja alan johtava tuotemerkki. Se näyttää niin aidolta, ettei se läheltäkään katsottuna erotu omista hiuksista. Toppikin keratiini valmistetaan uusiseelantilaisesta lampaanvillasta, joka käsitellään paakkuuntumattomaksi. Kuidut tarttuvat hiuksiin sähkövarauksen avulla.

Toppik on kehittänyt myös erikseen hankittavan pumpun, jota voidaan käyttää kuitujen annosteluun, mutta se ei ole välttämätön. Toppik-hiustuuhenteita on saatavilla 3 pakkauskoossa ja 8 eri värisenä.

Toppik-tuuhenteita voi tilata esimerkiksi seuraavista verkkokaupoista:

Huomaa, että Strawberrynet on hongkongilainen verkkokauppa ja sen toimitusajat voivat olla viikkoja.

KeratinMD

KeratinMDKeratinMD Laboratories on yhdysvaltalainen hiustenlähtöasiantuntija, jonka innovatiiviset ratkaisut on suunnattu hiustenlähdöstä kärsiville. Yritys lupaa dramaattisia tuloksia, jotka muuttavat ”ulkonäköäsi ja tuntemuksiasi”.

KeratinMD:n hiustuuhenteissa käytetään tehokkaimpia ainesosia, joiden avulla saat paksummat ja tuuheammat hiukset ja palautat itsetuntosi vuosien takaiselle tasolle. Tuotteissa käytetään aitoja orgaanisia keratiinikuituja ja ainutlaatuista väriteknologiaa, joka sopii yhteen omien hiuksiesi kanssa käytännössä huomaamattomasti. Asetinkampa ja viimeistelysuihke helpottavat hiusten muotoilua.

Hiustuuhenteita on saatavilla 8 eri värinä ja tuotetta voi tilata ainakin seuraavista kaupoista:

Caboki

CabokiCaboki on ammattilaismeikkitaiteilijoiden ryhmä, joka aloitti hiusten ohenemisen tutkimisen vuonna 2005. Yritys on omistautunut palvelemaan muita meikkitaiteilijoita ja maskeeraajia ympäri maailmaa.

Cabokin hiustuuhenteet peittävät tehokkaasti hiustenlähtöalueet ja ohuiden hiusten vaikutelman antaen samalla niille luonnollisen ulkonäön. Tuuhenteet sopivat niin miehille kuin naisillekin ja ne kestävät tuulen, sateen ja hien. Tuotteet valmistetaan 100 % luonnollisista kasviperäisistä ainesosista. Niiden pääraaka-aine on marokkolainen levant-puuvilla.

Caboki on nykyään yksi tunnetuimmista hiustuuhennemerkeistä. Sen tuotteita voi tilata suhteellisen edullisesti ainakin:

 • eBay.co.uk – n. 13,40 € (25 g.) sis. postikulut

Beaver

BeaverBeaver on ilmeisesti kiinalainen tuuhennevalmistaja, jonka tuotteet valmistetaan monien muiden valmistajien tapaan luonnollisista ja orgaanisista keratiiniproteiineista. Staattisesti varautuneet kuidut kietoutuvat omiin hiuksiisi ja kiinnittyvät turvallisesti. Ravista purkkia ennen käyttöä.

Kuidut pysyvät paikoillaan koko päivän ja yön antaen miehille ja naisille paksumman näköiset hiukset 30 sekunnissa. Kuidut kestävät tuulta, sadetta ja hikoilua ja ne on helppo pestä pois shampoolla.

Beaverin tuotteita on saatavilla 9 värivaihtoehtona ja tuoteperheeseen kuuluu lisäksi kuituja paikoillaan pitävä spray-suihke. Tuotteita voi tilata netistä ainakin:

Hiustuuhenteita myydään myös hyvin varustelluissa kampaamoissa ja hiustenhoitoalan erikoisliikkeissä.

Artikkelikuva: Eclipse Hair

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.