Kliinisesti todistetut hoitomuodot: Finasteridi, minoksidiili

Kaljuuntumiseen ja hiustenlähtöön on virallisesti hyväksytty vain kaksi lääkehoitoa: minoksidiili ja finasteridi. Virallisella määritelmällä tarkoitetaan FDA:n eli Yhdysvaltain lääkelaitoksen hyväksymiä tieteellisiä testejä sekä maassa myönnettäviä myyntilupia.

Finasteridiä suositellaan usein ensisijaiseksi hoidoksi miestyyppiselle kaljuuntumiselle, mutta lääkkeitä voidaan käyttää 12 kuukauden käytön jälkeen myös yhdistelmähoitona.

Finasteridi

Finasterid Orion

Finasteridi, jota myydään mm. tuotenimillä Propecia, Proscar, Fincepia, Fincar, Finax, Finast, Finara, Finalo, Prosteride ja Gefina on antiandrogeeni, joka estää 5-alfa reduktaasia muuttamasta testosteroinia dihydrotestosteroniksi eli DHT:ksi. Lääke hyväksyttiin FDA:n toimesta alunperin eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvun hoitoon.

Finasteridi on suun kautta sisäisesti nautittava lääke. Sen vaikutus perustuu hormonitasojen säätelyyn ja on siksi saatavilla vain lääkärin määräyksestä.

Lääkeyhtiö MSD testasi finasteridin pitkäkestoisia vaikutuksia 1 mg päivittäisannoksella. Testijoukko (1553 miestä) oli iältään 18-41 -vuotiaita ja he kärsivät lievästä keskivaikeaan hiusten ohenemisesta. Kahden vuoden käytön jälkeen yli 83 prosentilla miehistä oli hiusten määrä joko pysynyt ennallaan tai lisääntynyt. Visuaalisten vertailujen perusteella yli 80 prosentilla testijoukosta oli hiusten määrä päälaella lisääntynyt.

Tutkimustulokset: Vuonna 1997 finasteridi hyväksyttiin miestyyppisen kaljuuntumisen lääkkeeksi. Viisivuotinen tutkimus paljasti päivittäin finasteridia käyttäneistä yhdeksällä kymmenestä näkyviä positiivisia muutoksia (42 prosentilla hiustenlähtö oli pysähtynyt ja lisäksi 48 prosentilla hiusten määrä oli lisääntynyt). Kliinisissä tutkimuksissa havaittiin finasteridin vaikuttavan sekä päälaen että ohimoalueiden hiustenkasvuun.

Soveltuvuus: Finasteridin tiedetään aiheuttavan epämuodostumia syntymättömille lapsille, mistä syystä tuote sopii vain miehille.

Sivuvaikutukset: Finasteridin haittavaikutukset ovat harvinaisia (6-19 % käyttäjistä). Lääkkeen mahdollisiin sivuvaikutuksiin lukeutuvat erektiohäiriöt sekä harvinaisempana gynekomastia (miesten rintojen liikakasvu). Vuonna 2011 FDA lisäsi 5-alpha-estäjiin varoituksen kohonneesta eturauhassyövän riskistä. Joidenkin reporttien mukaan lääkkeen käyttöön voi liittyä kohonnut miesten rintasyövän riski. Finasteridin vaikutukset seksuaalisiin toimintoihin ovat kiistanalaiset. Joidenkin reporttien mukaan lääke voi aiheuttaa erektiohäiriöitä ja vähentynyttä sukupuolista halua myös käytön lopettamisen jälkeen. Määrittelemätön prosenttiosuus miehistä on kuitenkin kertonut sivuvaikutusten jatkuneen kuukausien, tai jopa vuosien ajan, finasteridin käytön lopettamisesta.

Saatavuus: Finasteridiä myydään vain reseptilääkkeenä. Reseptiä voi hakea myös verkkoklinikalta.

Lue lisää finasteridista täältä

Minoksidiili

minoksidiilivalmisteita

Minoksidiili, jota myytiin alunperin nimillä Rogaine ja Regaine, on vasodilaattori eli verisuonia laajentava lääke, joka oli alun perin suun kautta nautittava tabletti ja tarkoitettu korkean verenpaineen hoitoon. Pian sillä kuitenkin havaittiin olevan mielenkiintoinen sivuvaikutus: se stimuloi hiustenkasvua ja hidasti alkanutta hiustenlähtöä.

Tästä syystä siitä tuotettiin 1980-luvulla suoraan päänahkaan imeytettävä liuos, joka sisälsi minoksidiiliä. Sen tarkkaa vaikutustapaa ei vieläkään tunneta, mutta tutkijat arvelevat sen laajentavan verisuonia ja avaavan kaliumkanavia siten, että ihon karvatuppeihin pääsee enemmän happea, verta ja ravinteita.

Nykyään minoksidiilivalmisteita myydään monilla eri nimillä ja kahtena eri pitoisuutena: etupäässä naisille tarkoitettuna 2 % konsentraationa ja miehille tarkoitettuna 5 % konsentraationa. Nestemäisen liuoksen lisäksi sitä myydään vaahtona. Nykyään saatavilla on myös shampoita, hoitoaineita ja hiusgeelejä, joihin on lisätty minoksidiilia.

Tutkimustulokset: Lääkeaineella teetetyssä 48 viikon tutkimuksessa havaittiin päälaen hiustenkasvussa kehitystä 51 % niistä miehistä, jotka käyttivät 5 % minoksidiililiuosta, 42 % heistä jotka käyttivät 2 % minoksidiililiuosta, sekä 13 % heistä jotka nauttivat tutkimuksen aikana pelkästään placebo-lääkettä. Näistä miehistä kohtuullista tai huomattavaa parannusta päälaen etuosan hiustenkasvussa oli 19 % niistä miehistä, jotka käyttivät 5 % minoksidiililiuosta, 10 % heistä jotka käyttivät 2 % minoksidiililiuosta, sekä 3 % placebo-käyttäjistä.

Soveltuvuus: Minoksidiili 5 % soveltuu miehille ja minoksidiili 2 % naisille.

Sivuvaikutukset: Minoksidiili on yleisesti ottaen hyvin siedetty. Sen yleisin sivuvaikutus on kutiava päänahka, jota voidaan kompensoida pesemällä hiukset Nizoralilla tai muulla ketokonatsolia sisältävällä shampoolla. Muita sivuvaikutuksia ovat ihon ärsytys ja polttelu hoidettavalla alueella sekä pahentunut hiustenlähtö etenkin hoidon alkuvaiheessa. Tuotteen käyttö on lopetettava ja hakeuduttava lääkärin hoitoon jos käytöstä aiheutuu seuraavia sivuvaikutuksia: vakavat allergiset reaktiot, rintakipu, huimaus, pyörtyminen, nopea syke tai äkillinen painonnousu.

Saatavuus: Topikaalista minoksidiilia myydään nykyään nestemäisenä ja vaahtona monilla eri nimillä: Foligain, Spectral, Kirkland, Rogaine jne. Tuotteilla on hieman eri koostumukset, mutta tehokkuuden kannalta oleellista on, että se sisältää 5 % minoksidiilia (miehille) tai 2 % minoksidiilia (naisille).

Foligain.P5 -minoksidiilineste miehille

Foligain.P5 on miehille suunnattu nestemäinen minoksidiililiuos, joka sisältää 5 % aktiivista ainesosaa minoksidiilia. Nestettä annostellaan päänahkaan pakkauksen mukana tulevalla pipetillä kahdesti vuorokaudessa (aamuin ja illoin).

Osta Biovea-nettikaupasta

Foligain.N5 -minoksidiilineste miehille

Foligain.N5 on minoksidiililiuos miehille, joka sisältää 5 % minoksidiilia. Annostellaan sormilla tai pipetillä kaksi kertaa päivässä päänahan hiustenlähtöalueille. Foligain.N5 sisältää vähemmän alkoholia kuin P5, minkä ansiosta se sopii paremmin kutiavasta ja hilseilevästä päänahasta kärsiville.

Osta Biovea-nettikaupasta

Foligain.F5 -minoksidiilivaahto miehille

Foligain.F5 minoksidiilivaahto miehille sisältää 5 % minoksidiilia ja sitä levitetään päänahkaan aamuin illoin. Vaahto kuivuu nestettä nopeammin ja se on joidenkin alustavien tutkimusten mukaan hieman nestettä tehokkaampaa.

Osta Biovea-nettikaupasta

Foligain.F2 -minoksidiilivaahto naisille

Foligain.F2 on minoksidiilivaahto naisille, joka sisältää 2 % minoksidiilia. Vaahto on helppo levittää päänahkaan, se kuivuu nopeasti ja mahdollistaa hiusten muotoilun nestettä paremmin. Vaahtoa levitetään hiustenlähtöalueille kahdesti päivässä.

Osta Biovea-nettikaupasta

Lue lisää minoksidiilista täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *