Hiustenlähdöstä kärsivä mies

Kliinisesti todistetut hoitomuodot: finasteridi, minoksidiili ja ketokonatsoli

Androgeeniseen hiustenlähtöön (androgenic alopecia) on virallisesti hyväksytty vain kaksi lääkehoitoa: topikaalinen minoksidiili ja sisäisesti nautittava finasteridi. Virallisella määritelmällä tarkoitetaan Yhdysvaltain lääkelaitos FDA:n hyväksymiä tieteellisiä testejä sekä maassa myönnettäviä myyntilupia.

Jos olet eksynyt perinnöllistä hiustenlähtöä käsitteleville keskustelufoorumeille, olet saattanut törmätä termiin ”big three” eli ”kolme isoa”. Sillä viitataan kolmen hiustenlähtötuotteen perustavanlaatuiseen yhdistelmään, joka pysäyttää hiustenlähdön, edistää uusien hiuksien kasvua ja pitää päänahan optimaalisessa kunnossa useimmilla käyttäjistä.

Finasteridin ja minoksidiilin lisäksi tärkeimpien hoitojen kolmikkoon luetaan ketokonatsoli – antifungaalinen lääkeaine, jota käytetään usein kompensoimaan muiden lääkkeiden aiheuttamaa päänahan ärsytystä. Ketokonatsolia myydään muun muassa tuotenimellä Nizoral.

Tällä sivulla kerromme mitä big three eli finasteridi, minoksidiili ja ketokonatsoli ovat ja miten ne toimivat.

Androgeeninen hiustenlähtö

Miestyyppinen hiustenlähtö ja DHT

Androgeeninen hiustenlähtö, joka tunnetaan miehillä nimellä miestyyppinen hiustenlähtö ja naisilla nimellä naistyyppinen hiustenlähtö on hiustenlähdön muoto, joka vaikuttaa pääasiassa päälakeen ja ohimojen alueille. Miehillä androgeeninen hiustenlähtö näkyy tyypillisesti väistyvänä hiusrajana ja pikkuhiljaa ohenevina hiuksina päälaella, kun naisilla hiusten oheneminen alkaa yleensä keskeltä päätä leveten tasaisesti kohti reunoja. Androgeeninen hiustenlähtö vaikuttaa noin puoleen miehistä ja neljännekseen naisista 50 ikävuoteen mennessä. Miesten hiustenlähtötapauksista 95 % on juuri androgeenista eli mieshormoneista johtuvaa.

Androgeeninen hiustenlähtö johtuu pääasiassa geeneistä ja dihydrotestosteroni-nimisestä mieshormonista. Dihydrotestosteronia eli DHT:tä syntyy 5-alfa-reduktaasin vaikutuksesta eturauhasessa, kiveksissä, hiustupeissa ja lisämunuaisissa. 5-alfa-reduktaasi muuttaa vapaan testosteronin DHT:ksi, jolloin hiustupet alkavat kutistua ja niiden tuottamien hiusten elinikä lyhenee. Ennen pitkää hiustupet lakkaavat tuottamasta uusia näkyviä hiuksia. Miehillä, joilla on androgeenistä hiustenlähtöä, on tyypillisesti korkeammat 5-alfa-reduktaasi- ja DHT-tasot.

Androgeeniseen hiustenlähtöön voidaan puuttua kolmella tavalla:

  • Estämällä 5-alfa-reduktaasia, jolloin kehon DHT-tuotanto laskee,
  • Edistämällä hiusten kasvua, sekä
  • Estämällä päänahan infektioita

Finasteridi, jota myydään muun muassa tuotenimellä Propecia estää 5-alfa-reduktaasia ja laskee DHT-tuotantoa jopa 70 prosentilla.

Minoksidiili, jota myydään muun muassa tuotenimellä Rogaine laajentaa verisuonia ja avaa kaliumkanavia, jolloin hiustuppeihin pääsee enemmän happea, verta ja ravinteita.

Ketokonatsoli, jota myydään muun muassa tuotenimellä Nizoral estää päänahan sieni-infektioita ja jossain määrin myös 5-alfa-reduktaasia.

Finasteridi

Finasterid Orion

Finasteridi, jota myydään mm. tuotenimillä Propecia, Proscar ja Gefina on antiandrogeeni, joka estää 5-alfa reduktaasia muuttamasta testosteroinia dihydrotestosteroniksi eli DHT:ksi. Lääke hyväksyttiin FDA:n toimesta alunperin eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvun hoitoon ja vuodesta 1997 lähtien myös miestyyppisen kaljuuntumisen lääkkeeksi. Finasteridin tiedetään aiheuttavan epämuodostumia syntymättömille lapsille, mistä syystä tuote sopii vain miehille.

Tutkimustulokset

Lääkeyhtiö MSD testasi finasteridin pitkäkestoisia vaikutuksia 1 mg päivittäisannoksella. Testijoukko (1553 miestä) oli iältään 18-41 -vuotiaita ja he kärsivät lievästä keskivaikeaan hiusten ohenemisesta. Kahden vuoden käytön jälkeen yli 83 prosentilla miehistä oli hiusten määrä joko pysynyt ennallaan tai lisääntynyt. Visuaalisten vertailujen perusteella yli 80 prosentilla testijoukosta oli hiusten määrä päälaella lisääntynyt.

Viisivuotinen tutkimus paljasti päivittäin finasteridia käyttäneistä yhdeksällä kymmenestä näkyviä positiivisia muutoksia (42 prosentilla hiustenlähtö oli pysähtynyt ja lisäksi 48 prosentilla hiusten määrä oli lisääntynyt). Kliinisissä tutkimuksissa havaittiin finasteridin vaikuttavan sekä päälaen että ohimoalueiden hiustenkasvuun.

Sivuvaikutukset

Finasteridi on yleisesti hyvin siedetty ja sen haittavaikutukset ovat harvinaisia (6-19 % käyttäjistä). Lääkkeen mahdollisiin sivuvaikutuksiin lukeutuvat erektiohäiriöt sekä harvinaisempana gynekomastia (miesten rintojen liikakasvu). Vuonna 2011 FDA lisäsi 5-alpha-estäjiin varoituksen kohonneesta eturauhassyövän riskistä. Joidenkin reporttien mukaan lääkkeen käyttöön voi liittyä kohonnut miesten rintasyövän riski. Finasteridin vaikutukset seksuaalisiin toimintoihin ovat kiistanalaiset. Joidenkin reporttien mukaan lääke voi aiheuttaa erektiohäiriöitä ja vähentynyttä sukupuolista halua myös käytön lopettamisen jälkeen. Määrittelemätön prosenttiosuus miehistä on kuitenkin kertonut sivuvaikutusten jatkuneen kuukausien, tai jopa vuosien ajan finasteridin käytön lopettamisen jälkeen.

Saatavuus

Finasteridi on suun kautta sisäisesti nautittava lääke. Sen vaikutus perustuu hormonitasojen säätelyyn ja on siksi saatavilla vain lääkärin määräyksestä reseptillä. Reseptiä voi hakea ihotautilääkäriltä tai verkkoklinikalta. Katso esim:

Lue lisää finasteridista

Minoksidiili

minoksidiilivalmisteita

Minoksidiili, jota myydään muun muassa tuotenimillä Rogaine ja Regaine, on vasodilaattori eli verisuonia laajentava lääke, joka oli alun perin suun kautta nautittava tabletti ja tarkoitettu korkean verenpaineen hoitoon. Pian sillä kuitenkin havaittiin olevan mielenkiintoinen sivuvaikutus: se stimuloi hiustenkasvua ja hidasti alkanutta hiustenlähtöä. 1980-luvulla siitä tuotettiin suoraan päänahkaan imeytettävä liuos tähän tarkoitukseen.

Minoksiidilin tarkkaa vaikutustapaa ei vieläkään tunneta, mutta tutkijat uskovat sen laajentavan verisuonia ja avaavan kaliumkanavia siten, että päänahan hiustuppeihin pääsee enemmän happea, verta ja ravinteita.

Nykyään minoksidiilivalmisteita myydään monilla eri nimillä ja kahtena eri pitoisuutena: naisille tarkoitettuna 2 % konsentraationa ja miehille tarkoitettuna 5 % konsentraationa. Nestemäisen liuoksen lisäksi sitä myydään vaahtona. Nykyään saatavilla on myös shampoita, hoitoaineita ja hiusgeelejä, joihin on lisätty minoksidiilia. Parhaat tulokset saadaan päähän jätettävillä valmisteilla, kuten nesteellä ja vaahdolla.

Tutkimustulokset

Lääkeaineella teetetyssä 48 viikon tutkimuksessa havaittiin päälaen hiustenkasvussa kehitystä 51 % niistä miehistä, jotka käyttivät 5 % minoksidiililiuosta, 42 % heistä jotka käyttivät 2 % minoksidiililiuosta, sekä 13 % heistä jotka nauttivat tutkimuksen aikana pelkästään plasebo-lääkettä. Näistä miehistä kohtuullista tai huomattavaa parannusta päälaen etuosan hiustenkasvussa oli 19 % niistä miehistä, jotka käyttivät 5 % minoksidiililiuosta, 10 % heistä jotka käyttivät 2 % minoksidiililiuosta, sekä 3 % placebo-käyttäjistä.

Sivuvaikutukset

Minoksidiili on yleisesti ottaen hyvin siedetty. Sen yleisin sivuvaikutus on kutiava päänahka, jota voidaan kompensoida pesemällä hiukset Nizoralilla tai muulla ketokonatsolia sisältävällä shampoolla. Muita sivuvaikutuksia ovat ihon ärsytys ja polttelu hoidettavalla alueella sekä pahentunut hiustenlähtö etenkin hoidon alkuvaiheessa. Tuotteen käyttö on lopetettava ja hakeuduttava lääkärin hoitoon jos käytöstä aiheutuu seuraavia sivuvaikutuksia: vakavat allergiset reaktiot, rintakipu, huimaus, pyörtyminen, nopea syke tai äkillinen painonnousu.

Saatavuus

Topikaalista minoksidiilia myydään nykyään nestemäisenä ja vaahtona monilla eri nimillä: Foligain, Kirkland, Rogaine jne. Tuotteilla on hieman eri koostumukset, mutta tehokkuuden kannalta oleellista on, että se sisältää minoksidiilia (ei pidä sekoittaa esim. Spectralin nanoksidiiliin).

Lue lisää minoksidiilistä

Foligain.P5 – 5 % minoksidiilineste miehille

Foligain.P5

Foligain.P5 on miehille suunnattu nestemäinen minoksidiililiuos, joka sisältää 5 % aktiivista ainesosaa minoksidiilia. Nestettä annostellaan päänahkaan pakkauksen mukana tulevalla pipetillä kahdesti vuorokaudessa (aamuin ja illoin).

Foligain.N5 – 5 % minoksidiilineste miehille

Foligain.N5

Foligain.N5 on minoksidiililiuos miehille, joka sisältää 5 % minoksidiilia. Annostellaan sormilla tai pipetillä kaksi kertaa päivässä päänahan hiustenlähtöalueille. Foligain.N5 sisältää vähemmän alkoholia kuin P5, minkä ansiosta se sopii paremmin kutiavasta ja hilseilevästä päänahasta kärsiville.

Foligain.F5 – 5 % minoksidiilivaahto miehille

Foligain.F5

Foligain.F5 minoksidiilivaahto miehille sisältää 5 % minoksidiilia ja sitä levitetään päänahkaan aamuin illoin. Vaahto kuivuu nestettä nopeammin ja se on joidenkin alustavien tutkimusten mukaan hieman nestettä tehokkaampaa. Vaahdolla voi olla myös vähemmän sivuvaikutuksia, kuten päänahan kutinaa.

Foligain.F2 – 2 % minoksidiilivaahto naisille

Foligain.F2

Foligain.F2 on minoksidiilivaahto naisille, joka sisältää 2 % minoksidiilia. Vaahto on helppo levittää päänahkaan, se kuivuu nopeasti ja mahdollistaa hiusten muotoilun nestettä paremmin. Vaahtoa levitetään hiustenlähtöalueille kahdesti päivässä.

Ketokonatsoli

Nizoral-shampoo

Ketokonatsoli on synteettinen antifungaalinen lääke, jota käytetään pääasiassa sieni-infektioiden hoitamiseen. Sitä myydään topikaalisena lääkeshampoona ja voiteena useilla eri tuotenimillä, joista tunnetuin on Nizoral. Shampoo on tarkoitettu päänahan hiuspohjan hilseilyn ja seborrooisen ekseeman ehkäisyyn ja hoitoon.

Ketokonatsolishampoota käytetään pääasiassa päänahan hilseilyn, kutinan ja kylmän hien hoitoon, mutta monet käyttävät sitä myös kompensoimaan esimerkiksi minoksidiilin aiheuttamaa päänahan ärsytystä. Ketokonatsoli vähentää hiustuppien tulehduksia ja sen sivuvaikutus on testosteronitasojen aleneminen, joten se voi ehkäistä myös androgeenistä hiustenlähtöä. Joidenkin tutkimusten mukaan se on lähes yhtä tehokas lääkeaine kuin minoksidiili.

Saatavuus

Ketokonatsoli on lipofiilinen ja toksinen, mistä syystä sisäisesti käytettävän lääkkeen myyminen on lopetettu useissa maissa. Joissakin maissa topikaaliset ketokonatsolituotteet ovat saatavilla vain lääkärin määräyksellä, mutta Suomessa 2 % ketokonatsolishampoita ja -voiteita myydään reseptivapaasti apteekeissa.

Kolmen ison vertailu

Kolme isoa lääkehoitoa androgeeniseen hiustenlähtöön ovat siis finasteridi, minoksidiili ja ketokonatsoli. Niiden tunnetuimmat tuotenimet ovat Propecia, Rogaine ja Nizoral.

Lääkkeiden tehokkuus on aina yksilöllistä, mutta asiantuntijoiden mukaan paras keino taistella androgeneettistä hiustenlähtöä vastaan on estää jäljellä olevien hiustuppien kutistuminen minimoimalla DHT:n tuotanto käyttämällä 5-alfa-reduktaasin estäjä finasteridia tai vähentämällä sen tuotantoa käyttämällä ketokonatsolipohjaista hilseshampoota ja/tai voidetta.

Finasteridi:

  • Laskee kehon DHT-tasoja 64 prosentilla 6 viikossa.
  • Hidastaa tai pysäyttää kokonaan hiustenlähdön 12-24 kuukaudessa.
  • Lisää hiusten intensiteettiä 80 prosentilla käyttäjistä vuoden käytön jälkeen.

Mikäli hoitoa haluaa tehostaa, voi kuuriin lisätä kaliumkanavia aukaisevan minoksidiilin, jotta hiustuppeihin pääsee riittävästi happea ja ravinteita. Tehokkaimpia minoksidiilituotteita ovat päähän jätettävät neste ja vaahto kaksi kertaa päivässä käytettynä, esimerkiksi aamuin ja illoin.

Minoksidiili:

  • Pienentää hiustenlähtöaluetta noin 80 prosentilla käyttäjistä vuoden käytön jälkeen.
  • Auttaa noin 40 prosenttia käyttäjistä saamaan uusia hiuksia 3-6 kuukaudessa

Vuonna 2002 valmistuneessa tutkimuksessa arvioitiin ja vertailtiin vuoden ajan 1 mg finasteridin, 2 % minoksidiilin, 2 % ketokonatsolin ja näiden yhdistelmähoitojen tehokkuutta androgeeniseen hiustenlähtöön.

Tutkimuksen mukaan tehokkaimmat hoidot olivat:

  1. Finasteridin ja minoksidiilin yhdistelmähoito
  2. Finasteridin ja ketokonatsolin yhdistelmähoito
  3. Pelkkä finasteridi
  4. Pelkkä minoksidiili

Käytä näitä kolmea tuotetta yhdessä:

  1. Finasteridi (Propecia) 1 mg päivässä
  2. Minoksidiili (Rogaine) kahdesti päivässä
  3. Ketokonatsoli (Nizoral-shampoo/-voide) enintään kaksi kertaa viikossa

Yksi ajatus koskien aihetta “Kliinisesti todistetut hoitomuodot: finasteridi, minoksidiili ja ketokonatsoli”

  1. Päänahan kutinaan ja hilseilyyn myydään monenlaisia shamppoita, jotka eivät ole minulla toimineet. Nizoral on ollut ainoa tehoava!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.