Avodart-pakkaus

Dutasteridi

Dutasteridi, jota myydään myös nimillä Avodart, Avidart, Avolve, Duage, Dutas, Duprost ja Dutagen on suun kautta otettava lääkeaine, jota käytetään miesten suurentuneen eturauhasen hoitoon. Vaikka dutasteridia ei ole virallisesti hyväksytty perinnöllisen miestyyppisen hiustenlähdön hoitomuodoksi, lääkäreillä on oikeus määrätä sitä myös tähän tarkoitukseen. Käytännöstä käytetään nimeä off-label, toisin sanoen lääkettä käytetään toiseen tarkoitukseen kuin mihin se on alunperin sertifioitu.

Dutasteridin sivuvaikutukset ovat yleisesti ottaen lievät. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on varoittanut, että lääke voi lisätä tiettyjen harvinaisten eturauhassyöpien riskiä, ja jotkut miehet voivat kokea seksuaalisia haittavaikutuksia, masennusta, ahdistuneisuutta ja rintojen ylikasvua.

Dutasteridin kehitti GlaxoSmithKline, joka patentoi sen vuonna 1996. Vuonna 2001 se hyväksyttiin laajentuneen eturauhasen hoitomuodoksi. GlaxoSmithKline suoritti lääkkeellä hiustenlähtöön liittyviä testejä vuoteen 2002 saakka, jolloin ne lopetettiin. Yhtiön uskotaan luopuneen sen testaamisesta huonojen taloudellisten tuotto-odotusten vuoksi. Lääke on hyväksytty perinnöllisen hiustenlähdön hoitomuodoksi ainakin Etelä-Koreassa ja Japanissa (0,5 mg/pv).

Miten dutasteridi toimii?

Dutasteridi on finasteridin tavoin 5-alfa-reduktaasin estäjä, joka toimii estämällä dihydrotestosteronin eli DHT:n tuotantoa. DHT on muun muassa eturauhasessa ja päänahassa esiintyvä androgeeni eli mieshormoni, joka saa hiustupet surkastumaan, jolloin ne eivät kasvata enää kosmeettisesti hyväksyttäviä uusia hiuksia. Dutasteridi estää kaikkia kolmea 5-alfa-reduktaasin muotoa ja voi laskea kehon DHT-tasoja jopa 98 prosentilla (finasteridi 65-70 %).

Dutasteridin on useissa tutkimuksissa havaittu parantavan hiusten kasvua miehillä tehokkaammin kuin finasteridin. Tehokkuuden uskotaan johtuvan juuri sen paremmasta kyvystä estää DHT:n tuotantoa päänahassa.

Käyttö

Dutasteridi sopii vain miehille. Naiset ja lapset eivät voi käyttää tätä lääkettä.

Älä ota lääkettä jos olet alleginen dutasteridille tai jollekin lääkkeen sisältämälle aineelle, tai jos sinulla on maksasairaus.

Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen lääkkeen käyttämistä.

Sivuvaikutukset

Dutasteridi on yleisesti ottaen hyvin siedetty lääke, jolla on vähän sivu- eli haittavaikutuksia. Yleisiä sivuvaikutuksia ovat päänsärky ja ruoansulatuskanavan sairaudet. Sen on raportoitu aiheuttavan myös kuukautiskierron muutoksia, aknea ja huimausta. Lääke voi aiheuttaa myös gynekomastiaa eli rintojen liikakasvua, rintarauhsten suurentumista ja rintojen arkuutta miehillä.

FDA on lisännyt lääkeaineelle varoituksen kasvaneesta eturauhassyövän riskistä. Seksuaalisia toimintahäiriöitä, kuten erektiohäiriöitä, libidon menetystä ja siemennesteen määrän vähenemistä esiintyy 3,4-15,8 prosentilla käyttäjistä. Joiden raporttien mukaan nämä haittavaikutukset voivat olla pysyviä ja jatkua lääkkeen käytön lopettamisen jälkeenkin.

Joissakin pienissä tutkimuksissa on havaittu yhteys 5-alfa-reduktaasin estäjien ja masennuksen välillä. Useimmissa tutkimuksissa tällaista yhteyttä ei ole kuitenkaan havaittu.

Dutasteridin käyttöön liittyy samoja sivuvaikutuksia kuin finasteridillakin. Tunnettujen sivuvaikutusten uskotaan olevan dutasteridin käyttäjillä yleisimpiä ja voimakkaampia kuin finasteridin käytöstä johtuvat.

Lähde: Englanninkielinen Wikipedia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *