Dutasteridi

Avodart-pakkausDutasteridi, jota myydään myös nimillä Avodart, Avidart, Avolve, Duage, Dutas, Duprost ja Dutagen on 5-alfa-reduktaasin lääkeaine, joka estää testosteronin muuttumisen dihydrotestosteroniksi (DHT). Sitä käytetään hoitona DHT:n aiheuttamiin sairauksiin, kuten eturauhasen hyvälaatuiseen liikakasvuun.

Dutasteridin vaikutuksia miestyyppisen hiustenlähdön hoitomuotona tutkittiin aina vuoteen 2002 asti. Syitä tutkimusten lopettamiseen ei koskaan kerrottu, mutta niiden on arveltu johtuvan lääkeaineen taloudellisesti huonoista tuotto-odotuksista verrattuna esimerkiksi finasteridi-pohjaisiin lääkkeisiin.

Vaikka dutasteridiä ei koskaan hyväksytty viralliseksi hiustenlähtölääkkeeksi, on lääkäreillä oikeus määrätä sitä myös tähän tarkoitukseen.

Sivuvaikutukset

Dutasteridin käyttöön liittyy samoja sivuvaikutuksia kuin finasteridillakin. Tunnettujen sivuvaikutusten uskotaan olevan dutasteridin käyttäjillä yleisimpiä ja voimakkaampia kuin finasteridin käytöstä johtuvat.

Dutasteridin sivuvaikutuksiin kuuluvat:

  • Seksuaaliset vaikutukset. Tämän luokan lääkeaineet lisäävät erektiohäiriöitä 5-9 prosentilla käyttäjistä. Oireet yhdistetään huonompaan elämänlaatuun, ihmissuhdeongelmiin ja stressiin. Lääkkeellä on yhteys myös madaltuneeseen seksuaaliseen halukkuuteen. Joidenkin raporttien mukaan seksuaaliset haittavaikutukset saattavat jatkua jopa lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen.
  • Eturauhassyöpä. FDA on lisännyt dutasteridiin varoituksen lisääntyneestä eturauhassyöpäriskistä. Vaikka lääkkeen (positiivisia tai negatiivisia) vaikutuksia eturauhassyöpään ei tunneta, sen käyttö voi estää eturauhassyövän toteamisen varhaisessa vaiheessa.
  • Kontraindikaatiot. Naiset ja lapset, jotka voivat tulla raskaaksi, sekä potilaat, joilla on yliherkkyysoireita (esim. vakavat ihoreaktiot, angioedeema) ei tule käyttää dutasteridia. Altistuminen dutasteridille raskauden aikana voi aiheuttaa sikiövaurioita. Naisten ja lasten ei tule käsitellä dutasteridia, koska se imeytyy helposti ihon läpi. Dutasteridia käyttäneiden ei tule luovuttaa verta käytön aikana eikä vähintään puoleen vuoteen hoidon päättymisen jälkeen.

Lähde: Englanninkielinen Wikipedia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *