Finasteridi hiustenlähtöön: toiminta, sivuvaikutukset ja tuotteet

Finasterid Orion

Finasteridi on antiandrogeeni, joka on minoksidiilin ohella toinen miestyyppisen hiustenlähdön hoitoon virallisesti hyväksytty lääkehoito. Alunperin Finasteridiä käytettiin eturauhasen liikakasvuun, mutta tutkimuksissa sen huomattiin lisäävän hiustenkasvua miestyyppisessä kaljuuntumisessa. Se sai Yhdysvaltain lääkelaitoksen hyväksynnän vuonna 1997. Finasteridin tunnetuimpia tuotenimiä ovat Gefina, Finasterid, Propecia ja Proscar.

Finasteridi toimii estämällä 5-alfa-reduktaasia eli entsyymiä, joka muuttaa testosteronin dihydrotestosteroniksi (DHT).

Finasteridin käyttö hiustenlähdön hoidossa

Finasteridia käytetään miestyyppisen hiustenlähdön (androgenic alopecia) hoidossa miehillä. Lääkettä ei ole hyväksytty käytettäväksi naisilla, koska se kasvattaa sikiön epämuodostumien riskiä ja riskit on arvioitu saavutettuja hyötyjä suuremmiksi. Finasteridi luokitellaan raskauskategoriaan X. Raskaana olevien naisten ei tulisi käsitellä finasteridi-tabletteja, koska lääkeaine voi imeytyä myös ihon läpi.

Finasteridia käytetään tabletteina suun kautta nautittuna. Viisivuotistutkimuksessa sen on todettiin pysäyttävän hiustenlähdön 42 % käyttäjistä ja lisäävän hiustenkasvua 48 % käyttäjistä. Finasteridin vaikutukset kestävät vain niin kauan kuin sitä käytetään – takaisin kasvaneet hiukset lähtevät uudelleen 6-12 kuukauden sisällä kuurin lopettamisesta. Lääke toimii parhaiten päälaen alueen hiustenlähtöön, mutta se vaikuttaa jonkin verran myös hiusrajassa.

Viimeisimmässä 10-vuotistutkimuksessa peräti 86 % käyttäjistä todettiin hyötyvän Finasteridin käytöstä miestyyppisen kaljuuntumisen hoidossa ja vain 14 % käyttäjistä hiustenlähtö jatkui entisellään.

Finasteridia myydään Suomessa vain reseptillä. Reseptiä voi hakea myös netissä verkkoklinikalta.

Miten se toimii?

Finasteridi on 5-alfa-reduktaasin estäjä, tarkemmin sanoen sen isoentsyymien 2 ja 3. Estämällä 5-alfa-reduktaasia, finasterdi ehkäisee testosteroinin muuttumista dihydrotestosteroniksi (DHT), jolloin DHT-tasot laskevat noin 65-70 %.

Toisin kuin kaiken kolmen 5-alfa-reduktaasin isoentsyymin estäjät, kuten dutasteridi, joka voi laskea koko kehon DHT-tasoja jopa yli 99 prosentilla, finasteridi ei tukahduta DHT-tuotantoa kokonaan. Finasteridilla ei ole merkittäviä estäviä vaikutuksia 5-alfa-reduktaasin isoentsyymiin 1 (noin sata kertaa pienempi vaikutus kuin isoentsyymiin 2). Finasteridi estää kokonaan myös 5-beta-reduktaasin, jonka ei uskota vaikuttavan androgeeniseen aineenvaihduntaan. Estämällä DHT-tuotantoa, finasteri vähentää androgeenisia toimintoja päänahassa.

Sivuvaikutukset

Finasteridin tunnettuja sivuvaikutuksia ovat:

 • impotenssi (1-19 % käyttäjistä)
 • epänormaalit siemensyöksyt (7 %)
 • epänormaali seksuaalinen toiminta (2,5 %)
 • rintojen liikakasvu miehillä (2 %)
 • erektiohäiriöt (1 %)
 • kivut kiveksissä (1 %)
 • masennus

Tutkimuksissa on todettu, että sivuvaikutukset katoavat lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Monet käyttäjät ovat kuitenkin todenneet sivuvaikutusten jatkuneen jopa vuosien lääkkeen käytön lopettamisen jälkeekin.

Finasteridi-tuotteet

Finasteridiä myydään mm. seuraavilla tuotenimillä:

 • Proscar (eturauhasen liikakasvuun) – Valmistaja Merck
 • Propecia (hiustenlähtöön) – Merck
 • Gefina – Hexal
 • Finasterid Alternova
 • Finasterid Copyfarm
 • Finasterid Orion

Edellämainittujen lisäksi Finasteridiä myydään myös monilla muilla tuotenimillä, kuten Fincar, Finpecia, Finax, Finast, Ranbaxy, Intas ja Aleppo Pharmaceutical. Näillä ei kuitenkaan ole myyntilupaa Suomessa.

Finasteridi-reseptiä voi hakea netissä EuroClinix-verkkoklinikalta.

One thought on “Finasteridi hiustenlähtöön: toiminta, sivuvaikutukset ja tuotteet”

 1. Onko ihan sama hakeeko Finasteridi-reseptin verkosta vai fyysisesti lääkäriltä? – Tuleeko Finasteridi yhtään halvemmaksi (Kela tms.), jos saa reseptin lääkäriltä ja ostaa ihan apteekista vai kannattaako vaan tilata netistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *