Minoksidiili: paras lääke hiustenlähtöön

Minoksidiili (engl. Minoxidil) on vasodilaattori eli verisuonia laajentava verenpainelääke. Lisäksi se hidastaa hiustenlähtöä useimmilla ja lisää hiustenkasvua osalla. Aikaisemmin minoksidiilia myytiin nimillä Rogaine ja Regaine, mutta patenttisuojan päättymisen jälkeen vuodesta 1996 sitä on ollut saatavilla käsikauppalääkkeenä lukuisilla eri tuotenimillä. Minoksidiili on finasteridin (Propecia ym.) ohella ainoa FDA-hyväksytty lääke miestyyppisen kaljuuntumisen hoitoon. Sen vaikutuksia pälvikaljuun ei vielä tunneta.

Paikallisesti käytettävää minoksidiilia käytetään laajasti hiustenlähdön hoitoon. Se auttaa tehokkaasti kasvattamaan uusia hiuksia miestyyppisestä hiustenlähdöstä (androgenic alopecia) kärsivillä miehillä ja naisilla. Minoksidiili pysäyttää hiustenlähdön yli 97 % potilaista ja noin 40 % miehistä saa uusia hiuksia 3-6 kuukauden käytön jälkeen. Lääkettä on käytettävä jatkuvasti hiustuppien tukemiseksi ja uusien hiusten kasvattamiseksi.

Minoksidiilia on saatavana kahtena eri pitoisuutena: 2 % konsentraationa naisille ja 5 % konsentraationa miehille.

Pysäyttää hiustenlähdön lähes kaikilla, osa saa myös uusia hiuksia

Minoksidiilivalmisteita
Minoksidiilivalmisteita: Foligain 5 % minoksidiili, Foligain 5 % minoksidiili Low Alcohol ja Foligain.F5 vaahto

Ihotautilääkärien järjestämässä seurantatutkimuksessa seurattiin 984 hiustenlähdöstä kärsivää henkilöä vuoden ajan. Tutkimuksessa arvioitiin 5 % minoksidiililiuoksen käytön vaikutuksia hiustenlähtöön ja uusien hiusten kasvun stimulointiin, sekä potilaiden itsearviointia sen tehokkuudesta ja sivuvaikutuksista. Potilaat annostelivat vuoden ajan 1 millilitraa (ml) 5 % minoksidiilia kahdesti päivässä päänahan hiustenlähtöalueille. Kolmen kuukauden välein he keräsivät hiusten pesun aikana lähteneet hiukset ja lähettivät ne laboratorioon laskettavaksi.

Vuoden käytön jälkeen:

 • Päänahan hiustenlähtöalue oli pienentynyt 62 % potilaista, pysynyt muuttumattomana 35,1 % potilaista ja laajentunut 2,9 % potilaista.
 • Minoksidiilin tehokkuutta arvioitaessa, tutkijat totesivat 5 % minoksidiilin olevan erittäin tehokas 15,9 % potilaista, tehokas 47,8 % potilaista, kohtalaisen tehokas 20,6 % potilaista ja tehoton 15,7 % potilaista.
 • Hiusten pesun aikana lähteneiden hiusten määrä oli tutkimuksen alkaessa keskimäärin 69,7 ja 33,8 tutkimuksen lopussa.
 • Potilastyytyväisyys oli tutkimuksen alussa 2,9 (asteikolla 0-10, jossa 0 on erittäin tyytymätön ja 10 erittäin tyytyväinen) ja tutkimuksen lopussa 4,4. Tutkijat arvioivat hoitotehokkuuden hyväksi tai erittäin hyväksi 25 % useammin kuin tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt.
 • Sivuvaikutukset olivat pääasiassa dermatologisia (ihoon liittyviä) ja niitä ilmeni 3,9 % potilaista. Mitään sivuvaikutuksia ei luokiteltu vakaviksi.

Tutkijat totesivat minoksidiilin olevan vähintään kohtalaisen tehokas 84,3 prosentilla käyttäjistä.

Vertailtaessa 5 % liuosta 1 % liuokseen huomattiin, että korkeintaan 5 % liuos on vain hieman tehokkaampi kuin 1 % liuos. Vahvempi 5 % minoksidiili näyttäisi olevan tehokkaampi kuin 1-2 % minoksidiili varhaisessa hoitovaiheessa, mutta tilastollisesti merkittäviä muutoksia voidaan nähdä vasta 48 viikon käytön jälkeen. Eräässä 48 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa 5 % minoksidiili johti 45 % runsaampaan hiusten uudelleenkasvuun 2 % minoksidiiliin verrattuna. Suuremman pitoisuuden minoksidiili 5 %:iin asti näyttäisi olevan tehokkaampi, mutta annostelun yli tuplaamisesta huolimatta, se ei ole tuplasti tehokkaampi. Hoito- ja tehokkuusvaste nousevat hieman käytettäessä 5 % valmisteita, liuosta tai vaahtoa.

Minoksidiilivaahto (engl. Minoxidil Foam) on uusi 5 % minoksidiilivalmiste. Eräässä tutkimuksessa 5 % minoksidiilivaahtoa (50 mg kerran päivässä) verrattiin 2 % liuokseen (20 mg kaksi kertaa päivässä) hiustenlähdöstä kärsivillä naisilla 24 viikon ajan. Tutkimustulosten mukaan 5 % vaahto oli tehokkaampaa lisäten hiustenkasvua 16,2 %, kun 2 % liuos lisäsi sitä 13,8 %. Vaahto sai liuosta paremmat pisteet myös siitä, ettei se vaikuta hiusten muotoiluun ja sillä on vähemmän sivuvaikutuksia.

Foligain.P5 minoksidiilineste miehille

Foligain.P5 on miehille suunnattu nestemäinen liuos, joka sisältää 5 % aktiivista ainesosaa minoksidiilia. Nestettä annostellaan päänahan hiustenlähtöalueille pakkauksen mukana tulevalla pipetillä tai sormilla kahdesti vuorokaudessa (aamuin illoin).

Osta Biovea-nettikaupasta

Foligain.N5 minoksidiilineste miehille

Foligain.N5 on miehille suunnattu minoksidiililiuos, joka sisältää 5 % minoksidiilia. Annostellaan sormilla tai pipetillä kaksi kertaa päivässä päänahan hiustenlähtöalueille. Foligain.N5 sisältää vähemmän alkoholia, joten se sopii parhaiten kutiavasta ja hilseilevästä päänahasta kärsiville.

Osta Biovea-nettikaupasta

Foligain.F5 minoksidiilivaahto miehille

Foligain.F5 on minoksidiilivaahto miehille. Se sisältää 5 % minoksidiilia ja sitä käytetään kahdesti päivässä. Vaahto kuivuu nestettä nopeammin ja se on joidenkin tutkimusten mukaan hieman nestettä tehokkaampaa.

Osta Biovea-nettikaupasta

Foligain.F2 minoksidiilivaahto naisille

Foligain.F2 on minoksidiilivaahto naisille. Se sisältää 2 % minoksidiilia. Se on helppo levittää ja kuivuu nopeasti. Käytetään kahdesti päivässä.

Osta Biovea-nettikaupasta

Miten se toimii?

Ihmisen hiuksista noin 85-90 % on anageeni- eli kasvuvaiheessa, joka kestää 2-6 vuotta. Katageeni- eli siirtymävaiheessa hiukset ovat 2-3 viikkoa, jonka jälkeen tulee 2-3 kuukautta kestävä telogeeni- eli lepovaihe, jonka aika hius surkastuu ja putoaa, kunnes uusi hius korvaa sen.

Minoksidiilin toimintamekanismia hiustenlähdön estäjänä ei tunneta vielä kovin tarkasti. Se on kaliumkanavan aukaisija, mikä aiheuttaa solukalvon hyperpolarisaatiota. Hypoteesien mukaan minoksidiili laajentaa verisuonia ja avaa kaliumkanavia siten, että hiustuppeihin pääsee enemmän happea, verta ja ravinteita. Tästä saattaa seurata, että telogeenivaiheessa olevat hiukset putoavat, ne siirtyvät anageenivaiheeseen ja niiden tilalle alkaa kasvamaan paksumpia hiuksia. Minoksidiili on aihiolääke eli lääkeaineen esimuoto, joka aktivoituu sulfaatiossa sulfotransferaasi-entsyymien kautta vasta elimistössä vaikuttavaksi lääkeaineeksi, minoksidiilisulfaatiksi. Hiustupeissa olevien sulfotransferaasien aktiivisuus näyttää olevan keskeisessä osassa lääkkeen vaikutuksia tutkittaessa.

Minoksidiili on vähemmän tehokas mitä pidemmälle hiustenlähtö on edennyt. Se toimii parhaiten nuorilla miehillä, joiden hiustenlähtö on alkanut alle viisi vuotta sitten. Minoksidiili vaikuttaa vain päälaen alueeseen, eikä sen avulla voi kasvattaa uusia hiuksia ohimoille.

Haittavaikutukset

Minoksidiili on yleisesti ottaen hyvin siedetty, mutta sen yleisimpiin sivuvaikutuksiin kuuluvat silmien polttelu ja ärsytys, päänahan kutina ja punoitus, hiustenlähdön paheneminen sekä ei-toivottujen karvojen kasvu muualla kehossa. Minoksidiilin käyttö on lopetettava ja hakeuduttava lääkärin hoitoon mikäli mitään seuraavista haittavaikutuksista ilmenee: vakavat allergiset reaktiot, rintakipu, huimaus, pyörtyily, takykardia (sydämen tiheälyöntisyys), äkillinen painonnousu tai raajojen turvotus. Valmistajien mukaan väliaikaisesti pahentuva hiustenlähtö eli hiuksien ”kariseminen” on tavallinen sivuvaikutus hoitojakson alussa, kun enemmän hiuksia siirtyy katageenivaiheeseen.

Alkoholia ja propyleeniglykolia sisältävät valmisteet voivat kuivattaa päänahkaa, mistä voi seurata hilseilyä ja kosketusihottumaa. Useimmat valmisteet sisältävät alkoholia, koska minoksidiili ei imeydy veteen. Sitä on saatavana myös vähän alkoholia sisältävänä liuoksena. Jotkut vaahtomaiset minoksidiilituotteet eivät sisällä propyleeniglykolia.

Historia

Minoksidiilin keksi Upjohn Company -niminen lääkevalmistaja 1950-luvun lopulla haavaumien hoitoon. Koirilla tehdyissä tutkimuksissa yhdisteen havaittiin olevan tehoton haavaumiin, mutta varsin tehokas verenpainelääke. Upjohn valmisti yhdisteestä yli 200 muunnelmaa, mukaan lukien vuonna 1963 löydetty muunnelma, jota nyt tunnetaan nimellä minoksidiili. Näiden tutkimusten perusteella FDA hyväksyi minoksidiilin suun kautta tabletteina käytettäväksi verenpainelääkkeeksi vuonna 1979.

Kun Upjohn oli saanut FDA:lta luvan testata uutta lääkettä verenpaineen hoitoon, se otti yhteyttä Coloradon yliopiston lääketieteen professori Charles A. Chidseyhyn. Hän teki kaksi tutkimusta, joista toisessa havaittiin odottamatonta hiustenkasvua. Sivuvaikutuksesta ymmällään hän otti yhteyttä Guinter Kahniin mahdollisuudesta käyttää minoksidiilia myös hiustenlähdön hoitoon.

Kahn hankki yhdessä kollegansa Paul J. Grantin kanssa tätä lääkettä ja suoritti sillä omat tutkimuksensa, ilmeisesti kertomatta niistä Upjohnille tai Chidseylle. Lääkärit olivat tehneet kokeiluja 1 % minoksidiililiuoksella erilaisiin alkoholeihin sekoitettuna. He hakivat yhdisteelle patenttia, mutta Upjohn oli ehtinyt ensiksi. Vuosikymmenen kestänyt oikeudenkäynti johti lopulta siihen, että Kahnin nimi mainittiin vuonna 1986 hyväksytyssä patentissa. Sekä Kahnille että Grantille myönnettiin rojaltit lääkkeen myynneistä.

Kaljuuntumisen hoito
Kaljuuntumisen hoidon löytämisestä ilmoitettiin Chicago Tribune -lehdessä kesäkuussa 1986.

Joulukuussa 1985 Upjohn esitteli FDA:lle kaljuuntumisen hoidon 2 % minoksidiililla, jota oli testattu yli 1800 potilaalla. Huhtikuussa 1986 julkaistiin tutkimuksen tulokset. Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1988, FDA hyväksyi lääkkeen miesten kaljuuntumiseen kauppanimellä Rogaine. FDA hylkäsi Upjohnin ensimmäisen ehdotuksen Regain (suom. uudelleensaada), jota se piti harhaanjohtavana. Viraston julkilausumassa todettiin: ”Vaikka tuote ei toimi kaikilla, 39 % miehistä oli kohtalaisesta tiheään hiustenkasvua päälaen alueella”. Vuonna 1991 Upjohn toi tuotteen naisten saataville.

Vuonna 1996 FDA hyväksyi käsikauppalääkkeen myynnin ja geneeristen minoksidiilituotteiden valmistamisen. Upjohn puolitti reseptilääkkeensä hinnan ja toi markkinoille 5 % Rogainen. Vuonna 1998 FDA hyväksyi vahvemman 5 % Rogainen miehille.

Vuonna 2006 Johnson & Johnson, joka oli ostanut Rogaine-brändin Pfizeriltä, toi markkinoille vaahtomaisen minoksidiilin miehille, joka osoittautui nestemäistä lääkettä suositummaksi. Jotkut minoksidiilivaahdot eivät sisällä lainkaan propyleeniglykolia, joka voi aiheuttaa osalla käyttäjistä ärsytystä ja allergista kosketusihottumaa.

Vuonna 2015 Johnson & Johnson esitteli naisille suunnatun 5 % minoksidiilivaahdon, jota annostellaan vain kerran päivässä toisin kuin muita tuotteita, joita annostellaan kahdesti.

Usein kysyttyjä kysymyksiä minoksidiilista

Ketkä voivat käyttää minoksidiilia?
Ketkä eivät voi käyttää minoksidiilia?
Kenelle minoksidiili tehoaa?
Kuinka nopeasti tuloksia voi odottaa?
Kuinka pitkään minoksidiilia tulee käyttää?
Estääkö minoksidiili DHT:tä?
Miten minoksidiilia käytetään?
Mitä jos unohdan käyttökerran?
Minkälaista shampoota minun tulee käyttää?
Voinko käyttää muista hiustuotteita samaan aikaan?
Voinko värjätä hiuksia tai ottaa permanentin?
Voinko pestä hiukset normaalisti annostelun jälkeen?
Mitä tunnettuja sivuvaikutuksia minoksidiililla on?

 

Mistä minoksidiilia voi ostaa?

Sekä miesten että naisten minoksidiilituotteita voi ostaa apteekeista tuotenimellä Rogaine, joka on 5 % konsentraatioinen nestemäinen liuos. Yhden kuukauden hoito maksaa noin 36 euroa ja kolmen kuukauden hoito vähän yli 70 euroa.

Vertailun vuoksi samanvahvuinen 5 % nestemäinen minoksidiili (3 kuukauden hoito) maksaa netistä tilattuna Biovean verkkokaupassa vain noin 26 euroa. Kolmen kuukauden minoksidiilivaahto maksaa 39 eurosta (2 % naisille) 43 euroon (5 % miehille). Lisäksi Biovea tarjoaa ilmaisen toimituksen Suomeen yli 29 euron tilauksille.

ShytoBuy.fi myi aiemmin DS Laboratoriesin Spectral DNS -liuoksia, Foligainin 5 % vaahtoa miehille ja 2 % vaahtoa naisille, mutta kauppa lopetti jostain syystä niiden toimittamisen huhtikuussa 2017. Spectralin tuotteista kannattaa tarkistaa, että ne sisältävät minoksidiilia, koska iso osa niistä perustuu muihin vaikuttaviin aineisiin.

Verkkokauppa Amazonista saa 6 kuukauden 5 % nestemäiset minoksidiilit (Kirkland) reilulla 25 dollarilla eli noin 23 eurolla. eBayssä saman tuotteen hinta on tällä hetkellä 29,99 puntaa eli hieman yli 40 euroa. Hinnat eivät sisällä mahdollisia toimituskuluja.

Kun teet tilauksen Amazonin ja eBayn eurooppalaisista versioista (co.uk -päätteinen osoite) hintaan ei lisätä arvonlisäveroa ja tullimaksuja, mikäli tuote lähetetään Euroopan Unionin alueelta. EU:n ulkopuolisesta nettikaupasta tilatessa yli 22 euron ostoksista joutuu tekemään tulliselvityksen ja hintaan lisätään arvonlisävero. Kaikki tässä mainitut verkkokaupat sijaitsevat EU:n alueella.

Osta Biovealta Osta eBaystä Osta Amazonista

Tunnetuimpia minoksidiilituotteita

Nestemäiset:

 • Dualgen-10 (10 %)
 • Dualgen-15 (15 %)
 • Foligain.D5 Minoxidil & DHT Blocker
 • Foligain.P5
 • Foligain.N5 (Low Alcohol Formula)
 • KeratinMD Hair Growth Treatment
 • Kirkland Minoxidil
 • NR-07 Hair Regrowth Treatment 5 %
 • NR-09 Hair Regrowth Treatment 15 %
 • NR-10 Hair Regrowth Treatment 16 %
 • NR-11 Hair Regrowth Treatment 12 %
 • Rogaine®
 • Spectral.DNC
 • Spectral MX5
 • Spectral RS

Vaahdot:

 • Foligain.F5 Foam
 • Foligain® 2% Minoxidil (naisille)
 • Foligain® 5% Minoxidil (miehille)
 • Rogaine Foam 5 %

Voiteet ja muut:

 • Foligain.G5 (minoksidiilia sisältävä muotoilugeeli)
 • KeratinMD Hair Growth Shampoo 1 %
 • KeratinMD Hair Growth Conditioner 1 % (hoitoaine)
 • KeratinMD Hair Growth Leave-in Conditioner 3 % (päähän jätettävä hoitoaine)
 • Spectral.DNC-L (voide)

2 kommenttia artikkeliin “Minoksidiili: paras lääke hiustenlähtöön”

 1. moi, kirjoitatte,että vaahtotuotteet eivät sisällä propyleeniglykolia, mutta esim. FOLIGAIN MINOXIDIL 2% HAIR REGROWTH FOAM For Women tuoteselosteessa sanotaan ”Inactive Ingredients: Purified Water, PROPYLENE GLYCOL etc”. miten on, onko tuotteessa propyleeniglykolia vai ei?

  1. Niinpäs näyttäisi nykyään sisältävän. Alunperin vaahdot suunniteltiin juuri propyleeniglykolittomiksi vaihtoehdoiksi. Tekstiä korjailtu tältä osin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *