Voiko sahapalmun avulla pysäyttää hiustenlähdön?

sahapalmu-kasvi

Kysymys: Olen lukenut, että sahapalmu-uutteen avulla voi pysäyttää hiustenlähdön. Onko väitteissä perää?

Sahapalmu (myös Serenoa repens, kääpiöpalmu tai Sabal-palmu) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva rohdoskasvi. Se tunnetaan myös monilla muilla nimillä, kuten Sabal serrulatum, joka on yhä yleisesti käytössä vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Kasvi on saanut nimensä sahalaitaisista lehdistään ja se tuottaa valkoisia kukkia.

Sahapalmu on pieni palmu, joka kasvaa noin 2-3 metrin korkuiseksi. Sen runko on rönsyilevä ja se kasvaa pääasiassa hiekkaisilla rannikkoalueilla, usein mänty- tai lehtimetsien aluskasvillisuutena. Se kasvattaa harvoin pystyyn kasvavia varsia tai runkoja. Sahapalmu on kotoisin Yhdysvaltain kaakkoisosista, ja sitä esiintyy pääasiassa Atlantin rannikolla Georgian ja Floridan osavaltioiden alueilla.

Sahapalmun kypsiä siemeniä
Sahapalmun kypsiä siemeniä

Sahapalmun salaisuuden uskotaan piilevän kasvin keltaisissa marjoissa, jotka kypsyttyään muuttuvat ruskeiksi tai mustiksi. Kerätyt marjat kuivatetaan ja käytetään lääketieteessä.

Sahapalmu sisältää runsaasti rasvahappoja ja fytosteroleja. Sitä on käytetty kansanlääketieteessä ja vaihtoehtoisessa lääketieteessä useisiin vaivoihin, kuten hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun. Intiaanit käyttivät sitä muun muassa virtsaamisvaivoihin ja sukupuolielimiin vaikuttaviin vaivoihin. Modernit kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että se ei kuitenkaan ole lumelääkettä tehokkaampi.

Sahapalmu hiustenlähdön hoitomuotona

Sahapalmun tehokkuutta ehkäistä miestyyppistä hiustenlähtöä on tutkittu vain vähän, mutta alustavat tutkimukset ovat olleet lupaavia. Sahapalmun marjoista valmistettu uute voi estää 5-alfa-reduktaasia (5AR) – entsyymiä, joka muuttaa testosteronin dihydrotestosteroniksi eli DHT:ksi. DHT on molekyyli, joka saa eturauhasen kasvamaan ja hiusfollikkelit pienentymään. Kutistumisen johdosta follikkelit eivät enää kykene tuottamaan uusia terveitä hiuksia.

Sahapalmusta valmistetuilla uutteilla on havaittu olevan suotuisa vaikutus hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvun oireisiin, kuten rakon epätäydelliseen tyhjentymiseen, jatkuvaan virtsaamistarpeeseen ja virtsasuihkun heikkouteen. Sahapalmu on hyväksytty hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun hoitomuodoksi useissa Euroopan maissa ja Uudessa-Seelannissa. Pohjois-Amerikassa sahapalmua pidetään vaihtoehtoisena hoitomuotona.

Kun sahapalmu-uutteella havaittiin olevan suotuisa vaikutus eturauhasen liikakasvun oireisiin, tutkijat toivoivat, että se voisi hidastaa myös hiustenlähtöä tai pysäyttää sen kokonaan. Sahapalmun sisältämät komponentit nimittäin estävät entsyymejä samalla tavalla kuin hiustenlähtöön tarkoitetut reseptilääkkeetkin.

Sahapalmun vaikutuksia miesten ja naisten hiustenlähtöön on tutkittu hyvin vähän, mutta yksi pienimuotoinen tutkimus sillä on tehty. Tutkimuksessa 10 hiustenlähdöstä kärsivää miespotilasta otti sahapalmua lisäravinteena suun kautta kahdesti päivässä muutaman kuukauden ajan. Seurantajakson jälkeen kuusi kymmenestä vastasi hiustenlähdön hidastuneen.

Ei riittävää näyttöä

Sahapalmun suosiota hiustenlähdön hoitomuotona on siivittänyt sen oletettu vaikutus, ei niinkään tieteelliset näytöt.

Vaikka sen on laboratoriotutkimuksissa havaittu estävän 5-alfa-reduktaasia, sen ei ole havaittu pysäyttävän hiustenlähtöä tai kasvattavan uusia hiuksia.

Ainoaan tähän asti julkaistuun kokeeseen osallistui vain kymmenen hiustenlähdöstä kärsivää miestä, ja vaikka kokeen tulokset olivatkin rohkaisevia, näyttöä ei ole vielä riittävästi.

Sivuvaikutukset

Sahapalmua pidetään yhtenä tämän hetken parhaista luonnollisista DHT-estäjistä, koska se estää 5-alfa-reduktaasia. Sahapalmun ja muiden DHT-estäjien ongelma on, että ne eivät estä vain 5AR-entsyymejä, vaan kymmeniä muita kehossamme olevia samankaltaisen rakenteen omaavia entsyymejä. Osalla näistä entsyymeistä on muita tärkeitä tehtäviä, kuten hedelmällisyyden ylläpitäminen, sokerien pilkkominen ja maksan terveyden ylläpitäminen.

Kuten muillakin rohdosvalmisteilla, myös sahapalmun käyttöön liittyy mahdollisia sivuvaikutuksia. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat vatsakipu, ummetus, ripuli, pahoinvointi, pahanhajuinen hengitys ja oksentelu. Jotkut voivat kokea myös erektiohäiriöitä, rintojen arkuutta ja muutoksia seksuaalisessa haluissaan.

Joissakin tapauksissa on mainittu lisäksi maksa- ja haimatulehduksia, päänsärkyä, huimausta, unettomuutta, masennusta, hengitysvaikeuksia, lihaskipua, korkeaa verenpainetta, rintakipua, rytmihäiriöitä ja muita, mutta näiden oireiden yhteyttä sahapalmuun ei ole voitu varmistaa.

Sahapalmun käyttö

Ennen uuden lisäravinteen käyttämistä, on tärkeää konsultoida lääkäriä, jotta voit olla varma sen turvallisuudesta ja oikeasta annostuksesta. Aiemmin mainitussa tutkimuksessa osallistujat käyttivät sahapalmu-uutetta 200 milligrammaa kahdesti päivässä.

Sahapalmua ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille, koska se voi vaikuttaa mies- ja naishormonien aineenvaihduntaan. Sahapalmua ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana, koska sen vaikutuksia sikiöihin ja vauvoihin ei ole tutkittu. Sahapalmu-uute voi hidastaa veren hyytymistä, mikä voi johtaa liialliseen verenvuotoon ennen ja jälkeen kirurgisten leikkausten. Veren hyytymisnopeus normalisoituu, kun tuotteen käyttö lopetetaan.

Sahapalmua on saatavilla monissa eri muodoissa:

  • Kokonaiset kuivatut marjat
  • Tabletit
  • Nestemäiset uutteet
  • Jauhemaiset kapselit
  • Tee (luultavasti tehoton, koska sahapalmun vaikuttava aine liukenee veteen)

Jos aiot kokeilla sahapalmua hiustenlähtöön, helpoimmin löydät varmasti kapseleita, joka on myös ainoa toistaiseksi tutkittu muoto.

Solgar SahapalmuSolgar Sahapalmu on aikuisille tarkoitettu ravintolisä, joka on valmistettu sahapalmun marjauutteesta ja -jauheesta. Valmisteen vaikuttavia aineita ovat rasvahapot ja kasvisterolit, joista tärkeimpänä beetasitosteroli.

Solgar Sahapalmun kasvisterolit estävät testosteronin muuttumista dihydrotestosteroliksi (DHT). DHT pienentää hiusten karvatuppeja ja sitä pidetään tärkeimpänä yksittäisenä miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttajana.

Solgarin Sahapalmu ei sisällä gluteenia, vehnää, maitoa, soijaa, hiivaa, säilöntäaineita tai keinotekoisia makeutusaineita. Se sopii myös vegetaristeille ja vegaaneille.

Yksi kapseli sisältää 300 mg sahapalmun marjauutetta (serenoa repens) ja 220 mg sahapalmun marjajauhetta (serenoa repens). Purkki sisältää 100 kapselia. Yksi kapseli päivässä ruokailun jälkeen.

Tuotetta myydään Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Yhden purkin hinta on 29,50 €.

One thought on “Voiko sahapalmun avulla pysäyttää hiustenlähdön?”

  1. Ilmeisesti myös kurpitsansiemenöly estää 5-alfa-reduktaasia ja DHT:n muodostumisen? Onko sillä myös samantyyppisia haitavaikutuksia hormontoimintaan vai koskeeko tämä vain sahapalmua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.